Червена салата

Свежа и много полезна

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За основната част

цвекло червено - 1 глава 

ряпа бяла - 1 глава  

целина - 1 глава 

морков - 1 бр  

ябълка - 1 бр

яйца - 3 бр 

За дресинга

лимони сок от лимон - 1 бр  

горчица - 1 супена лъжица 

зехтин - 4 с.л.  

Тази червена салата ще допадне на всички, които обичат комбинациите от различни кореноплоди. Тук Mate Kirchen са събрали в една купа червено цвекло, моркови, целина и ряпа. Това са все зимни зеленчуци, едни от малкото пресни, от които можем да се възползваме през студените месеци. Ползвахме бяла ряпа, но може да я замените с всякаква друга, включително китайска. Малък трик, за да не люти, е да я накиснете за 10-15 минути в студена вода, след като я настържете. След това само я изцедете и добавете в салатата.

Тъй като за хората с чувствителни стомаси не е подходящо да консумират сурово цвекло, го сварихме. Ако нямате такива проблеми и ви допада суровият му землист вкус, може да го настържете и без да минава термична обработка. Така ще си спестите време. Освен това ще получите не просто червена, а кърваво червена салата без каквито и да било предварителни приготовления, тъй като суровото цвекло боядисва изключително наситено.

Ще обагри дори варените яйца. Те са допълнителният засищащ елемент в салатата, който я прави добро мезе за ракия и водка, както и основно ястие за хората, които са решили да спазват хранителен режим през зимата. В подходящото количество, разбира се.

Дресингът за тази червена салата на Mate Kirchen е съвсем елементарен – горчица, лимонов сок и зехтин. По желание може да му добавите и майонеза или пък заквасена сметана, за да стане по-пухкав и с по-богат вкус. Чесънът също е много подходящ, с цвеклото се комбинира особено добре. Имайте предвид, че и цвеклото, и морковите обичат мазнината, така че не скъпете зехтина.

Начин на приготвяне: 

За основната част

1. Сварете цвеклото в подсолена вода. Охладете го и го нарежете на тънки ивици.

2. Сварете твърди яйца, обелете ги и ги сложете във водата, в която е вряло цвеклото. Мариновайте ги поне 5 часа. Колкото повече ги държите в бульона, толкова по-наситен ще стане цветът им.

3. Настържете останалите зеленчуци и ги топнете за кратко в цвекловия сок, за да се оцветят в розово. Смесете ги с нарязаното цвекло.

За дресинга

1. Разбъркайте добре продуктите за дресинга, залейте салатата и я поднесете гарнирана с варените яйца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти