Безглутенова фокача със смокини и сирене

Да готвим като италианци

0 от общо 0 гласа
45 мин.
Необходими продукти

7 г суха мая

250 мл хладка вода

500 г безглутеново брашно

80 мл зехтин екстра върджин

125 г кисело мляко

2 ч.л. сол

За гарниране:

5 смокини

морска сол

зехтин екстра върджин

балсамов оцет

сирене Пекорино с черен пипер

прясна мащерка или риган

Тестото за фокачата е с мая, затова трябва да предвидите около 2-3 часа допълнително време за втасването му. Фокачата със смокини се пече върху предварително загрята плоча във фурната и докато е още топла се поръсва със сирене Пекорино, пресни подправки и зехтин.

Начин на приготвяне: 

1. В голяма купа сипете маята и залейте с водата. Разбъркайте. Добавете брашното, киселото мляко и зехтина и разбъркайте. Омесете сместа с ръце, в купата, а щом се оформи тесто, го извадете върху плота и го доомесете с натиск, но не прекалено дълго – целта не е тестото да стане еластично, а само гладко. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнената купа, поръсете със зехтин и покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса за 3 часа или докато удвои обема си.

2. Върху лист хартия за печене разтеглете тестото с ръце, оформяйки правоъгълник. С пръсти оформете плитки вдлъбнатини. Оставете тестото да втаса за още 45 минути.

3. Загрейте плоча за пица в загрята на 200 градуса фурна.

4. Отново оформете вдлъбнатини с пръсти в тестото. Поръсете със зехтин и балсамов оцет. Подредете разрязаните на половинки смокини върху тестото, поръсете ги с малко балсамов оцет, сол и черен пипер. Печете фокачата на 220 градуса 20-25 минути.

5. Поръсете топлата фокача с листенца риган или мащерка, люспи сирене Пекорино, малко балсамов оцет, сол и зехтин. Нарежете на тънки, дълги парчета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти