Желиран пилешки терин

Да си оближеш пръстите

Желиран пилешки терин
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Не се плашете от желатина! В днешно време употребата на този естествен продукт е много по-лесна, отколкото я помните отпреди години.

Защото днес просто изсипвате нужното количество желатин на прах в студена вода, поизчаквате да набъбне и само загрявате на водна баня до макс. 60°С.

Не бива да ври, защото се губят желиращите свойства. Желатинът, който ние използвахме в тази рецепта, е чисто натурален продукт, без примеси и консерванти и може да се използва, както виждате, за солени и за сладки храни.

Необходими продукти за 8 порции:

*1 бр. / 1.5 кг пиле
*2 л вода
*2 моркова, нарязани на едро
*2 глави лук, нарязан на 4
*1 връзка пресен магданоз, нарязан
*2 печени червени чушки, нарязани на ивички
*1 ч. л. черен пипер
*4 дафинови листа
*1 с. л. желатин
*60 мл / ¼ ч. ч. вряща вода
*2 стрък целина, фино нарязана
*2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
*3 ч. л. пресен босилек, нарязан на ситно
*250 г шунка, нарязана на малки парченца

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера се слагат да заврат пилето, водата, морковите, лукът, пиперът, дафиновият лист и сол на вкус. Огънят се намалява и пилето се оставя да къкри, докато се свари.

Пилето се охлажда, а бульонът се прецежда. Месото се обезкостява и се нарязва на ситно.
Прецеденият бульон се слага в дълбок тиган на котлона и се оставя да ври непокрит, докато течността се редуцира до 3 ч.ч. или 750 мл. Желатинът се накисва за 5 мин. в 4 с.л. студена вода, разтваря се в топла вода на водна баня и се прибавя към бульона. Желатиновата смес се оставя да изстине.

В купа се смесват целината, пресният лук и босилекът. Дъното на продълговата форма се покрива с полиетиленово фолио, като краищата се оставят да стърчат навън. На дъното се разпределя шунката, върху нея зелената смес, печените чушки, а най-отгоре се слага пилето. Всичко се залива с желатиновата смес, леко се притиска и заглажда отгоре и се слага в хладилника да се стегне. Преди сервиране се обръща и се нарязва на парчета.

Идея:
Преди да се сложи шунката, дъното на терина може да се украси с парченца сварено яйце и разноцветни зеленчуци.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти