Вкусни сарми с кисело зеле

Нищо по-добро от традиционните рецепти

0 от общо 0 гласа

Традиционните за българската кухня зелеви сарми, макар по-често да се приготвят с месо, са чудесни и в постни варианти. В тази рецепта плънката е оригинално приготвена с кафяв ориз, патладжан и тофу

Необходими продукти за 4:

1 ч. ч. кафяв ориз
3 с. л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
300 г сирене тофу, нарязано на малки кубчета, или гъби
1 печен патладжан, нарязан
1 ч. л. сушени джоджен и чубрица
12 листа от кисело зеле
1 ч. ч. зелев сок
100 мл бяло вино
подправки на вкус

За соса:
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер, едро смлян
1 с. л. брашно
1 ч. ч. зелев сок
 черен пипер на вкус

Необходими продукти:
Оризът се сварява в 4 ч. ч. вода за около 40 мин., докато омекне. Отцежда се от останалата вода.

В загретия зехтин се слага лукът и се задушава с 1 с. л. вода 2-3 мин. Добавят се оризът, тофуто, патладжанът, подправките и сушените подправки. Разбърква се 2-3 мин.

Листата от кисело зеле се почистват от дебелите жили, напълват се с лъжица от плънката и се завиват на стегнати сарми. Слагат се в тавичка и се заливат със сока и виното. Запичат се за 30 мин. на 190º С.

За соса в загретия зехтин се слага пиперът, разбърква се и се добавя брашното. При непрекъснато разбъркване се налива зелевият сок. Сгъстява се леко и се подправя с черен пипер на вкус.

Готовите сарми се поднасят със соса.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Коледни сарми със стафиди в гювеч

Зелеви сарми с млечен сос

Лозови сарми с леща и ориз

Сарми с праз лук и гъби

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти