Вегетарианско пастицио

Великолепен вкус във всяка хапка

5 от общо 1 гласа
120 мин.
Необходими продукти

макарони - 1 пакет  

стерилизирани домати на кубчета - 3 малки кутии  

гъби - 500 гр  

лук - 2 глави  

чесън - 5 скилидки 

зехтин - 120 мл 

червено вино - 120 мл  

кашкавал - 250 гр  

прясна мащерка - 1/2 връзки 

прясно мляко - 1 л  

яйца - 2 бр  

масло - 60 гр 

брашно - 80 гр  

индийско орехче - 1 ч.л.  

сол на вкус

черен пипер на вкус

Макар че е зима, внасяме малко гръцко (или средиземноморско) настроение на масата ви с тази рецепта за вегетарианско пастицио на Mate Kitchen. Традиционно богато ястие, приготвяно за сватби и специални поводи, в този случай го трансформираме в безмесна гозба. Спокойно можете да я хапнете поохладена (но не и напълно изстинала, защото кашкавалът ще се втвърди). Това я прави подходяща за летните месеци, когато и без това не ни се яде толкова много месо и се засищаме с малко.

А малкото в това вегетарианско пастицио е много. Имаме бял и червен сос – класически бешамел и доматен сос с много гъби, червено вино, чесън и прясна мащерка за аромат. Великолепен вкус във всяка хапка!

Макар да изглежда трудоемко, всъщност ястието на Mate Kitchen се приготвя относително лесно. Ако включите повече от един котлон, ще стане и по-бързо, защото можете да варите макароните и да правите доматения сос едновременно. Тук можете да ползвате дълги макарони за пастицио или къса, но релефна паста, както направихме ние, защото тя ще поеме соса по-добре.

Традицията изисква пастицио да се поднесе със салата от пресни зеленчуци. Макар да е вегетарианско, не й изневерявайте. В летните жеги може да си нарежете краставици, малко лук и копър и да ги полеете с оцет. Приятно разхлаждаща салата, която подхожда на такова плътно ястие. Много подходяща е и нашата салата със сирене фета, мента и копър. Опитайте, ще ви хареса!

Начин на приготвяне:

1. Сложете тенджера на котлона и налейте 1,7 л гореща вода. Към нея прибавете 3-4 лъжици зехтин, 2 щипки сол, изсипете макароните и разбъркайте. Варете 2-3 минути по-малко от указанията на опаковката, за да останат ал денте. След това отстранете от огъня, изцедете, залейте със зехтин, разбъркайте добре и оставете встрани.

2. Другата част от зехтина загрейте в тенджера и в него задушете ситно нарязания лук. След като омекне, прибавете гъбите и задушавайте докато сменят цвета си. Овкусете със сол и черен пипер и прибавете ситно нарязания чесън. Разбъркайте добре, задушете минута-две, след това налейте виното и сипете доматите. Варете докато сосът се сгъсти, овкусете с прясната мащерка и дръпнете от котлона.

3. В друг съд разтопете маслото на ниска температура, прибавете брашното и бъркайте непрекъснато докато стане каша със златист цвят. Към нея прибавете 1/3 от студеното мляко и бъркайте непрекъснато докато кашата се разтвори в млякото. След това налейте и останалата част от млякото при непрекъснато бъркане. Усилете котлона и бъркайте докато млякото заври и се получи гъст сос бешамел. Овкусете с индийското орехче, сол и черен пипер. Отстранете соса от котлона.

4. В купа разбийте яйцата, прибавете малко от соса при непрекъснато бъркане, след което върнете яйчената смес в соса на тънка струя и при непрекъснато бъркане.

5. Половината от макароните разпределете на дъното на подходяща тава. Сипете 2-3 черпака сос бешамел отгоре, покрийте с доматения сос, разпределете останалата част от макароните върху доматения сос, върху тях излейте цялото количество сос бешамел, разпределете добре и най-отгоре завършете с настъргания кашкавал.

6. Печете в предварително загрята на 190 г фурна докато кашкавалът се разтопи и придобие златист загар.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа макарони, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти