Телешко с праз

Крехко месо с български вкус

5 от общо 4 гласа
80 мин.
Необходими продукти

телешко месо от плешка или от врат - 600 гр 

белени домати малка - 1 кутия

праз - 5 стръка  

магданоз - 1/2 връзки 

олио - 50 мл 

червен пипер - 1 ч.л.  

чубрица - 1 ч.л. 

брашно - 1 супена лъжица 

сол - 1 ч.л.  

Студените месеци са вкусно време от годината, защото тогава можем да си направим любими ястия като това телешко с праз на Mate Kitchen например. Телешко по магазините има целогодишно, но празът е наличен до средата на април, и то преко сили, защото тогава дори вносът спира. Затова се възползвайте при всяка удобна възможност за вкусни рецепти с праз от октомври до април.

Много хора не се осмеляват да готвят телешко, защото се притесняват, че ще стане жилаво. Подобни самоограничения са излишни. Просто трябва да се подбира месо в съответствие с рецептата и да се готви според инструкциите. Ако се притеснявате, винаги може да попитате за съвет продавача в магазина за месо. 

Когато правите телешко с праз, е за предпочитане да ползвате месо от плешката или врата, отбелязват Mate Kitchen. То е по-крехко и се готви по-бързо. Може дори да си вземете млечно телешко, което се нуждае от доста по-кратка термична обработка в сравнение с другото телешко. Задължително условие е винаги предварително да отстранявате ципите. Това е важно, ако искате да поднесете крехко и добре сготвено месо.

И, разбира се, доматите и солта се слагат накрая, когато телешкото вече се е сготвило. В противен случай ще го съберат и ще стане жилаво.

Обикновено слагаме на телешкото месо по-силни подправки като дафинов лист, мащерка и целина. За тази рецепта за телешко с праз обаче ние избрахме да разнообразим с по-български вкус. Затова подправихме само с чубрица и пресен магданоз. Получи се чудесна манджичка, идеална за топене и за червено вино на топло вкъщи.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на 5-6 парчета и го сложете да се запържи в сгорещено олио в дълбока тенджера.

2. След като се запечата, го покрийте с капак и задушете на тих огън за около 30 минути, докато течността се изпари.

3. В чист тиган запържете нарязания на едро праз. Посолете, подправете с червения пипер, разбъркайте и поръсете с брашно. Налейте гореща вода колкото да покрие месото.

4. Задушете всичко на тих огън под капак за около 15 минути. Намачкайте доматите, след което ги прибавете към месото. Задушавайте ястието още 20 минути и подправете с чубрицата и ситно нарязания магданоз.

5. След около 5 минути оттеглете от котлона и сервирайте.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти