Славянски гювеч

Свинско месо с ориз, свежи зеленчуци и подправки

5 от общо 1 гласа
110 мин.
Необходими продукти

свинско месо без кост - 600 гр 

лук - 1 глава 

чушки - 2 бр 

домати - 2 бр 

целина - 1/2 глава 

ориз - 250 гр 

олио - 50 мл  

магданоз - 5 стръка 

червен пипер - 1 ч.л. 

черен пипер на вкус

сол на вкус

Свинско месо, заобиколено от ориз, свежи зеленчуци и подправки – това представлява вкусният славянски гювеч. Той е от онези непретенциозни ястия, които ухаят на домашно и засищат с малко.

Пресните и сезонни зеленчуци винаги са най-добрият избор, когато готвим. По този начин получаваме не само експлозия от вкусове, но и „букет” от витамини. Затова и от Mate Kitchen не ви съветват да заменяте нито един продукт от рецептата. Просто си гответе славянски гювеч сезонно, когато разполагате с всичко необходимо. Това се отнася най-вече за чушките и доматите, иначе целина на глава може да си намерите почти целогодишно. За предпочитане е да ползвате шарено месо, защото то дава по-хубав вкус. Освен това оризът обича мазнината, иначе стои по-блудкав, като сварен.

Има един малък, но важен детайл, на който ние държим особено, а именно беленето на доматите. Не е задължително, разбира се, но е неприятно и неестетично в ястието да има люспи. Да не говорим, че те имат дразнещия навик да залепват за небцето или пък по зъбите. Само минутка не особено голямо усилие спестява този дискомфорт. Има и друг начин – като ги цепнете на кръст в долната част и ги потопите за няколко секунди във вряща вода. Люспата пада сама.

И още един съвет от Mate Kitchen – не се предоверявайте и винаги чистете ориза. Въпреки че изглежда съвършено чист и без никакви боклучета, не е приятно да установите, че е имало камъче, със зъбите си. Изплаквайте го добре, за да отмиете нишестето. Именно то е причината зрънцата да се слепват и, вместо да се ронят едно по едно, ястията да изглеждат като лепкава каша.

Начин на приготвяне:

1.  Нарежете месото на хапки и го запържете в тенджера.

2. Прибавете към него нарязаните на едро лук и чушки, поръсете с червен и черен пипер и сол. Налейте 200 мл вода и оставете да къкри около половин час.

3. Прибавете изчистения и измит ориз и оставете за още 5 минути на котлона.

4. Прехвърлете всичко в глинен съд, добавете нарязаните на кубчета домати и целина, налейте още вода и печете на 170 градуса докато оризът омекне напълно.

5. Сервирайте ястието поръсено с магданоз.

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти