Сьомга с лимон, пармезан и аспержи

Свежа и бърза рецепта за лятото

5 от общо 3 гласа
60 мин.
Необходими продукти

сьомга - 4 филета 

аспержи - 500 гр  

масло - 60 гр 

чесън - 4 скилидки  

лимони - 1/2 бр 

пармезан - 50 гр 

копър - 1/2 връзки 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Ароматната сьомга с лимон, пармезан и аспержи е рецепта за начинаещи кулинари и за мързеливи готвачи, които имат други приоритети, но все пак обичат да си хапват вкусно. Чудесна е за онова време от годината, когато готвим набързо, за да можем да прекараме повече време навън, на открито. Ястието се готви само, а от вас се иска само да накълцате няколко скилидки чесън и малко копър, за да направите ароматно масло, с което да намажете рибата. А най-хубавото според специалистите на Mate Kitchen е, че гарнитурата се готви едновременно с рибата.

Копърът в нашата сьомга с лимон е класическа подправка за мариноване на тази толкова вкусна риба. Сол, малко захар, лимонов сок, зехтин и копър и за 12 часа в хладилника ще имате готова домашно маринована сьомга, която да ползвате за салати или да хапвате върху препечен хляб.

Но да се върнем на нашата рецепта. За рецептата за сьомга с аспержи може да ползвате и бели, и зелени аспержи. Разликата между тях идва от метода на отглеждане, не и от вкуса. Най-просто казано, белите са покрити с пръст, нямат досег със слънцето, не произвеждат хлорофил и съответно запазват бледия си цвят. Зелените пробиват над пръстта и оттам насетне се задействат естествените процеси, в резултат на които се получава техният наситен цвят. Ако ползвате зелени, задължително обелете долната им част с белачка за картофи, тъй като е твърда, и отрежете крайчетата, съветват от Mate Kitchen. С останалата част от готвенето може да се справи и малко дете.

Чаша бяло вино или розе ще паснат перфектно на тази сьомга с лимон, аспержи и пармезан. Приятната компания е повече от задължителна. Наздраве и добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Обелете чесъна и го смачкайте, за да си освободи соковете.

2. Разтопете леко маслото и го смесете със счукания чесън, накълцания копър, лимоновия сок, сол и черен пипер и разбъркайте добре.

3. Обелете долната част на аспержите и отрежете крайчетата.

4. Вземете парче фолио за всяко филе от сьомга. Сложете рибата в центъра, до нея разпределете аспержи и намажете всичко с ароматно масло. Поръсете с половината пармезан и завийте на стегнат пакет.

5. Печете рибата на 200 градуса за около 30 до 40 минути в зависимост от дебелината на парчето сьомга.

6. Извадете рибата от фурната, развийте фолиото, поръсете с останалия пармезан и я върнете обратно във фурната колкото да хване коричка. Поднесете със свежа салата.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сьомга, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти