Пълнен заек

С кайма и бекон

0 от общо 0 гласа
230 мин.
Необходими продукти

заешко месо 1 цял заек - 1,5 кг  

лук - 1 глава  

кайма смес - 300 гр 

бекон - 200 гр 

сланина - 100 гр 

гъби - 100 гр 

картофи - 1 кг 

олио - 50 мл 

чубрица - 1 ч.л. 

магданоз - 1/2 връзки 

зеленчуков бульон - 1 кубче 

сол на вкус

черен пипер на вкус

бира - 500 мл

На специалните поводи им подхождат специални рецепти и този пълнен заек определено е сред тях. Любителите на месото ще го харесат, защото в тавата преобладават съставките с нерастителен произход. Освен заешкото, има кайма, бекон, сланина, както и гъби. Те специално не се мият – не само в тази рецепта на Mate Kitchen, а по принцип – защото са… гъби и поемат вода. След това си я пускат в тигана или в тавата и буквално се варят в нея, а не това е целта на пърженето или печенето. Затова най-добре ги белете или пък, ако са чисти и бели, просто ги почистете с мека четка.

Заешкото месо е леко и постно, затова беконът е повече от задължителен. Той придава отличителен аромат и омазнява. Освен това маскира специфичния аромат на заешкото, заради който много хора отказват да го консумират.ползвайте по-мазен, защото той овкусява по-добре. Сланината пък е нещо като риза. По време на печенето тя се стопява и пропива в месото, като го прави сочно. Без нея то изсъхва и става на трески.

Този пълнен заек на Mate Kitchen е от удобните ястия, в които гарнитурата се готви едновременно с основното. Картофите го обграждат и попиват всички сокове, които месото си пуска във фурната.

Когато решите да приготвите пълнен заек, изберете по-голям. Нека да е поне 2 – 2,5 кг, за да има къде да се събере плънката. В случай че ви остане, може просто да я разпределите отстрани. Другият вариант е да я приберете в чист найлонов плик и да я замразите за следващо готвене.

Готвихме месото в бира, което я превръща в най-логичната напитка, с която да го поднесете. Ако обаче не ви допада, подберете вино по ваш вкус. Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. Почистете и измийте заека. Ако има глава, я отстранете. Посолете отвътре и отвън, поръсете с черен пипер и оставете встрани докато приготвите плънката.

2. В тиган със загрято олио задушете ситно нарязания лук, добавете каймата, която предварително сте намачкали с малко вода, и пържете докато стане на трохи.

3. Прибавете нарязания на кубчета бекон, магданоз и гъбите, нарязани на ситно. Поръсете с чубрицата, разбъркайте и оттеглете от котлона.

4. Напълнете заека с готовата смес, зашийте и сложете в дълбока тава.

5.  Подредете върху заека парчета сланина, а около него сложете обелените и нарязани на едри кубчета картофи.

6. Натрошете кубчето бульон върху картофите, налейте бира, покрийте тавата с фолио и печете 20 минути на 300 градуса. След това намалете градусите на 180 и гответе още около два часа и половина.

7. 20 минути преди да извадите ястието от фурната, го отвийте да се запече.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти