Пълнен шаран в тесто

Никулденска рецепта

5 от общо 1 гласа
110 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно - 500 гр  

сол - 1 ч.л. 

масло - 200 гр 

вода - 9 с.л.

жълтък - 1 бр  

За плънката

олио - 50 мл  

шаран - 1.5 кг  

лук - 1 глава  

моркови - 1 бр 

шунка - 150 гр 

ориз - 150 гр 

орехи смлени - 100 гр 

магданоз - 5 стръка 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Традицията повелява на Никулден да се яде шаран, а от Mate Kitchen предлагат класическата рецепта за пълнен шаран в тесто. В плънката има орехи, ориз, лук и моркови, разбира се, но и малко шунка за повече вкус.

Единствената препоръка на Mate Kitchen към тази рецепта за пълнен шаран в тесто е да сварите ориза почти до готовност, преди да напълните рибата с него. В противен случай времето за готвене няма да му стигне. Освен това, след като затворите шарана в тестото, няма течност, която да го свари и той гарантирано ще остане суров и ще хрупа. Грехота е всичките ви усилия по това толкова специално ястие да отидат напразно заради такъв глупав пропуск.

На Никулден се яде риба и по-специално шаран, защото според една от легендите тази риба помогнала на свети Николай в труден момент. Веднъж, когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката. Свети Николай запушил пукнатината с шаран. Така се спасил от гибел. Според друга легенда Cвeти Hиĸoлaй пoпaднал в чyжд гpaд, ĸъдeтo ce пpecторил нa пpocяĸ. Замръкнал обаче, а имал в себе си само тpи мaлĸи pибĸи. Помолил eднa бeднa вдoвицa дa гo пpиюти. В знaĸ нa блaгoдapнocт той споделил pибитe c нeя и дeцaта й.

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Пресейте брашното, поръсете със солта, разбъркайте и добавете маргарина.

2. Размесете с ръце, за да се получат трохи. Налейте водата и продължете да месите докато се получи еластично тесто.

3. Оставете го за 15 минути в хладилника.

За плънката

1. В тиган загрейте олиото и запържете в него нарязаните на ситно лук и морков. Добавете нарязаната на ситни кубчета шунка и изчистения и измит ориз и пържете няколко минути.

2. Посолете и поръсете с черния пипер, налейте малко вода и оставете да къкри докато течността се поизпари. Прибавете смлените орехи и нарязания на ситно магданоз.

3. Почистете и измийте шарана. Напълнете го с плънката и зашийте.

4. Разделете охладеното тесто на две топки и ги разточете на кори с дебелина около 2 мм. Сложете едната кора в намазана с олио тава, върху нея сложете шарана и покрийте с другата кора. Затворете го плътно, оформете и изрежете излишното тесто. Разточете го отново и с помощта на метална капачка от бутилка изрежете люспи. Намажете с жълтък повърхността на рибата и подредете отгоре тестените люспи.

5. Печете около час и десет минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа жълтък, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти