Пилешка яхния с гъби

Пилешка яхния с гъби

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

пилешки гърди - 2 бр - 4.64 лв

лук - 2 глави - 0.30 лв

печени чушки - 2 бр - 1.17 лв

гъби - 200 гр - 1.99 лв

моркови - 1 бр - 0.13 лв

картофи - 3 бр - 0.69 лв

домати - 2 бр - 0.76 лв

олио - 100 мл - 0.42 лв

брашно - 2 с.л. - 0.05 лв

червен пипер - 1 ч.л. - 0.04 лв

пилешки бульон - 1 бр - 1.95 лв

магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Студеното време някак естествено върви със звука от къкреща на котлона яхния, пилешка яхния, за да сме точни. С гъби и печени чушки, за да прецизираме съвсем. Още докато се готви, си мечтаеш как ще потопиш в чинията къшей хляб и след като го хапнеш, ще си оближеш пръстите. Простичко ядене, селско, а ухае вълшебно. Разбъркваш продуктите в тенджерата и преглъщаш.

На това му се казва непретенциозна кулинарна романтика.

Този тип храна винаги навява спомени – за детство, за вкъщи, за мама, която готви в кухнята, за маса с покривка на цветя. Понякога си я приготвяме именно за да изживеем пак онези моменти, да усетим същия вкус, да преживеем същата емоция. Става ни мило. На фона на всички модерни и засукани ястия, които готвим днес, яхнията се вписва в определението „нищо особено“. Но я обичаме точно защото е „нищо особено“. Когато й добавим чаша червено вино, зеленчуци от туршия, мариновани люти чушлета от мазето или пък едро смлян червен пипер, си е истинска непретенциозна домашна глезотия.

И хляб, да не забравяме хляба. Би било обида към яхнията, ако не изядеш поне две филии хляб с нея, щедро напоени в сос късче по късче. И задължително с ръце, защото с ръце винаги е по-вкусно.

  1.  Почистете и измийте пилешкото месо и го нарежете на парчета.
  2.  Подсушете ги и ги запържете от двете страни в дълбок тиган.
  3.  Извадете месото и в същата мазнина запържете нарязаните на едро лук, чушки и гъби за около 5 минути.
  4.  Поръсете с брашното и червения пипер, разбъркайте добре, сипете 200 мл вода, натрошете вътре кубчето бульон и оставете да къкри още 5 минути.
  5.  Добавете нарязаните на едри кубчета моркови, картофи и домати. Посолете, поръсете с черния пипер, налейте около 1 л вода и оставете да ври около 40 минути, докато картофите омекнат. Ако се наложи, долейте още вода.
  6.  Сервирайте вкусната пилешка яхния в дълбоки чинии поръсена със ситно нарязан магданоз.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти