Пиле с ориз, бекон и сушени домати

Сладост и пикантност едновременно

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

пилешки бутчета - 6 бр - 14.39 лв

ориз - 600 гр - 2.21 лв

бекон - 300 гр - 9.44 лв

сушени домати 285 г - 1 буркан - 2.28 лв

моркови - 4 бр - 0.51 лв

лук - 3 глави - 0.36 лв

дафинов лист - 3 бр - 0.10 лв

пресен розмарин - 3-4 стръка - 0.97 лв

червен пипер - 1 с.л. - 0.15 лв

пресен босилек - 1 връзка - 1.29 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Ако си мислите, че рецептата за пиле с ориз е една-единствена, бъркате. Вече сме опитвали, а пък и приготвяли толкова вариации, че когато тази стигна до нас, не бяхме изненадани. Пилето с ориз на Mate Kitchen се оказа само основа, празно платно, върху което всеки готвещ човек може да твори според собствените си виждания за съчетание на продуктите и според собствения си вкус.

В тази версия на пиле с ориз на Mate Kitchen има много отчетлив средиземноморски повей. Розмарин, босилек, дафинов лист, сушени домати. Мислите си, че ще опитате нещо познато, преминало лека трансформация, но реално получавате съвсем различен вкус. Сушените домати и мазнината от тях променят играта, беконът също. А лукът и морковите са осезаемо повече, отколкото традиционно се ползват за това ястие. Имаме сладост и пикантност едновременно.

Ако избягвате пърженето, може да промените леко рецептата и да сложите морковите и лукът да се сварят с пилето. След това ги извадете, смачкайте ги с вилица и ги добавете при бекона, за да се обърнат веднъж-два пъти в мазнината или директно ги смесете с ориза. Вкусът на пилето с ориз няма да пострада от това.

Когато го извадите от фурната, не бързайте да го разсипвате по чиниите. Оставете го 5-10 минути да поизстине леко и оризът да си дръпне цялата влага и мазнина от тавата. Поръсете го щедро с прясно смлян черен пипер и… да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Сложете пилешките бутчета в голяма тенджера заедно с един морков и една глава лук, нарязани на едро, дафиновия лист, два стръка розмарин, сол и 4-5 лъжици от мазнината от сушените домати. Варете 30-35 минути.

2. Щом месото се свари, дръпнете тенджерата от котлона, извадете бутчетата и прецедете бульона.

3. Загрейте останалата част от мазнината от сушените домати в тенджера, задушете бекона за 2-3 минути и към него прибавете нарязаните на ситно моркови и лук.

4. След като омекнат, подправете с червения пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте и прибавете предварително измития и отцеден ориз. Задушете всичко за десетина минути.

5. През това време нарежете сушените домати. Прибавете ги към ориза, гответе още 2-3 минути и добавете ситно нарязаните розмарин и босилек.

6. Налейте 1 част от прецедения пилешки бульон, разбъркайте и оставете на котлона докато оризът усвои течността.

7. Прехвърлете всичко в голяма тава и добавете още 2 части от бульона. Разпределете добре, отгоре подредете вече сварените пилешки бутчета и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти