пилешко филе - 450 гр - 6.43 лв
зехтин - 25 мл - 0.27 лв
чесън - 3 скилидки - 0.24 лв
лайм - 1/2 бр - 0.58 лв
соев сос - 2 с.л. - 0.16 лв
мед - 1 с.л. - 0.21 лв
риган - 1 ч.л. - 0.16 лв
кимион - 1 ч.л. - 0.17 лв
лют пипер - 2 ч.л. - 0.07 лв
Супер бързо, супер лесно и супер вкусно е това пикантно пиле на тиган. Сочно, ароматно, с лек сладникав намек – идеалната бърза вечеря със сезонна салата, картофки или ориз. Готово е за 20 минути. Може да го сложите в маринатата по-рано и да го приберете в хладилника. Колкото по-дълго престои в нея, толкова по-добре. После само го вадите, задушавате и това е всичко.
Чесън, мед, соев сос, лайм (или лимон – с каквото разполагате), риган, лютив пипер и кимион е всичко, което ви е нужно, за да си направите нашето пикантно пиле на тиган. Тъй като се готви заедно с маринатата, в която е престояло, няма опасност чесънът да изгори и да стане горчив. Точно обратното – задушава се, остротата му се омекотява от меда и соевия сос и добавя великолепен вкус.
Направихме го с филе и гарантираме, че става сочно и свежо. Ако предпочитате, може да ползвате месо от бутчета – въпрос на вкус и предпочитания. Излишно е да уточняваме, но все пак – можете да коригирате количеството подправки на вкус. Ако не харесвате кимион, не го ползвайте. Риганът обаче е много добра компания за пилешкото и не ви препоръчваме да го заменяте. Количеството лютив пипер и спрямо чувствителността на небцето ви.
Това пикантно пиле на тиган е чудесна добавка към салата. Ние го ползвахме в салата с домати, краставици, маруля, чушки, маслини и червен лук. Дресингът ги обедини по съвършен начин. Опитайте, ще ви хареса!
- Сложете накълцания чесън в голяма купа заедно със зехтина, соевия сос, сока от лайм, лютия червен пипер, ригана, кимиона и меда. Разбъркайте добре докато се получи гъста марината.
- Сложете в маринатата измитото, подсушено и нарязано на кубчета пилешко филе. Оставете в хладилника за поне 1 час.
- След като месото се маринова добре, го извадете от хладилника и го изсипете заедно с маринатата в добре загрят сух тиган.
- Запечете месото за 10 минути, като от време на време разбърквате добре. Сервирайте с гарнитура по желание.