Печена пуйка, пълнена с гъби

Идеална за Коледа

0 от общо 0 гласа
365 мин.
Необходими продукти

пуйка около 3,5 кг. - 1 бр 

гъби - 500 гр  

пилешко филе - 200 гр  

телешко месо - 200 гр  

суров бекон свински - 200 гр 

сланина - 200 гр 

праз - 2 стръка 

зехтин - 20 мл 

масло - 125 гр  

зеленчуков бульон - 2 бр  

магданоз - 1 връзка 

червен пипер - 1 ч.л.

сол на вкус

черен пипер на вкус

Само който не е правил печена пуйка, не знае колко мускули на ръцете и време изисква нейното кулинарно обгрижване. Вадиш от фурната, поливаш със сос и пак връщаш. След 40 минути пак вадиш, повтаряш същата процедура, връщаш. И така поне 4-5 пъти. А тавата тежи минимум 5 кг. Заветната цел на цялата тази процедура е пуйката да не стане суха.

Ето защо от Mate Kitchen се постараха да ви облекчат и да ви предложим рецепта за печена пуйка, която е сочна и вкусна, без това да ви коства мускулна треска на ръцете. Защото все пак трябва да ви останат сили за празника, нали. Може да е Коледа или пък някакъв друг специален повод, за който очаквате повече гости.

С тази рецепта на Mate Kitchen за печена пуйка буквално забравяте за готвещата се във фурната птица. Можете да я сложите да се пече късно вечерта и на сутринта само да махнете фолиото, за да може да се запече отгоре и да придобие апетитен червен загар. Няма да се налага да я вадите, за да поливате със сос.

Пълнежът на пуйката е достатъчно богат, което означава, че за гарнитура можете да предложите нещо по-леко. Салатата е добър избор, а лютите чушки са повече от задължителни. Опитайте нашата рецепта за люти чушки с мед, ще си оближете пръстите.

Начин на приготвяне:

1. Почистете и измийте пуйката. Сложете я по гръб и отрежете връхчетата на крилата. Останалата част подпъхнете отдолу. Осолете отвътре.

2. Нарежете сланината на тънки филийки.

3. Нарежете праза на ситно и го задушете в тиган със зехтин. Добавете нарязаните на кубчета гъби.

4. Накълцайте телешкото, пилешкото и бекона и ги сложете последователно в тигана, след като се е поизпарила водата от гъбите. Подправете със сол и черен пипер. Задушете леко и добавете червения пипер и нарязания магданоз. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

5. Напълнете пуйката с получената смес. След това завържете краката, за да не излиза пълнежът. Подпъхнете филийките сланина под кожата при филето.

6. Сложете птицата в намазана с масло тава заедно с бульона, завийте с алуминиево фолио и печете както следва: 40 минути на 250 градуса. Намалете фурната на 200 градуса и печете в продължение на 20 минути. След това намалете на 150 градуса и печете 30 минути. През следващите 4 часа птицата се пече на 110 градуса, без да се вади от фурната.

7. През последните 15 минути от готвенето свалете фолиото и оставете пуйката да се запече до приятен червен загар.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти