Ориз с фиде и ядки

Една леко необичайна, но вкусна рецепта

Ориз с фиде и ядки
Снимка: Списание "Меню"
0 от общо 0 гласа

През последните години новините от Ирак са свързани само с война, тежки промени и тревоги.

Но това е държава с велика и уникална, включително и кулинарна, култура, което е очевидно от тази лесна за приготвяне и вдъхновяващо вкусна рецепта.

Необходими продукти за 4 порции

60 г масло
100 г фиде
½ ч. ч. тъмни стафиди
1 ч. ч. ориз басмати
1 ч. ч. ядки – кашу, белени бадеми, кедрови ядки

Начин на приготвяне

1. От маслото се отделя 1 с. л. Останалото се сгорещява и в него се пуска фидето, като се стрива с ръце, за да се начупи на по-малки парченца. Разбърква се, докато се зачерви. Добавят се стафидите и отново се разбърква.

2. Слага се измитият ориз, разбърква се и се залива с 375 мл вода. Посолява се на вкус и се слага шарен или черен пипер, по желание. Може да се добавят 2-3 зърна кардамон и пръчка канела за по-екзотични аромат. Съдът се покрива с капак и се оставя да къкри 10 мин. Оризът се маха от огъня и се оставя покрит, без да се отваря, още 10 мин.

3. Отделеното масло се стопява и в него се слагат ядките да се запържат до златисто. Оризът се разрохква с вилица и се разбърква с ядките. Ястието може да се поднася топло или студено.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти