Мусака в гювече

Традиционна, лесна и вкусна

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

За мусаката

кайма смес - 500 грама 

лук - 1 глава  

картофи - 6 бр  

домати - 2 бр  

олио - 50 милилитра 

чубрица - 1 ч.л.  

магданоз - 1/2 връзки  

черен пипер на вкус

сол на вкус

За заливката

яйца - 4 бр  

прясно мляко - 200 милилитра  

брашно - 3 с.л. 

сол - 1 щипка

Рецептата за мусака в гювече предлага един малко по-различен начин за приготвяне на мусака, но специалистите от Mate Kitchen са убедени, че ще ви допадне, защото ястията, които се приготвят в глинен съд, са традиционно вкусни.

Важното е каймата да е добре овкусена и да сложите достатъчно мазнина, нищо повече. Щом в нея има подправки, те ще стигнат и до картофите.

Когато готвите мусака – независимо дали в гювече, или в най-обикновена тава – взимайте от жълтите картофи, съветват още от Mate Kitchen. Те са по-вкусни и имат пореста структура, която им позволява да поемат по-добре мазнината и подправките. С тях не прекалявайте – черен пипер, и чубрица стигат. Може и мъничко червен пипер да сложите за цвят и допълнителен вкус.

Когато правите мусака в гювече, може да си позволите да добавите и домати, но задължително пресни. Те ще придадат допълнителен вкус и сочност на ястието. Само ги обелете, за да не остават люспи.

На хубавата мусака ѝ трябва заливка, независимо в какво я печете. За рецептата в гювече е за предпочитане да ползвате прясно, а не кисело мляко. Така заливката става по-течна и може да влезе навътре в гювечето.

Може да приготвите мусаката в отделни гювечета и в голям глинен съд – въпрос на лични предпочитания.  

Начин на приготвяне:

За мусаката

1. Нарежете лука и го запържете в тиган с нагорещено олио.

2. Прибавете каймата, чубрицата, черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Пържете докато каймата стане на трохи.

3. Обелете и измийте картофите, нарежете ги на кубчета и посолете. Нарежете доматите на колелца.

4. Пригответе 4 гювечета. На дъното на всяко сложете от картофите, отгоре пласт кайма, колелца домати и накрая отново картофи. Залейте ги с вода и печете на 200 градуса около 40 минути или докато картофите омекнат.

За заливката

1. Пригответе заливката, като разбиете яйцата с брашното, млякото и солта.

2. Разпределете я в четирите гювечета и върнете във фурната. Печете само на горен реотан около 10 минути.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти