Мусака от карфиол

Eднакво вкусна и топла, и студена

4.8 от общо 5 гласа
60 мин.
Необходими продукти

кайма смес - 500 гр  

карфиол - 500 гр 

кашкавал - 200 гр 

лук - 2 глави 

чесън - 1 скилидка 

домати - 2 бр  

яйца - 2 бр 

кисело мляко с връх - 3 с.л. 

олио - 50 мл 

магданоз - 1/2 връзки 

копър - 1/2 връзки  

сол на вкус

черен пипер на вкус

Не бързайте да сбърчите чело, когато чуете за мусака от карфиол. Това е всъщност много приятна и значително по-лека версия на традиционната мусака с картофи, която всички познаваме. Тази рецепта ще обори всички, които смятат, че карфиолът става само за туршия и в краен случай за паниране. Подходяща е за хората, които спазват разделно хранене и не могат да комбинират картофи и месо, но обичат да си хапват мусака, препоръчват от Mate Kitchen.

През есента можете да я направите с пресен карфиол, а през зимата – със замразен. С тази рецепта можете да разнообразите много приятно зимното си меню.

Мусаката е еднакво вкусна и топла, и студена. Поднесете я с кисело мляко или пък сос от кисело мляко и копър, какъвто приготвяме за пържените тиквички. Купичка таратор или пък салата „Снежанка“ също е добра идея.

Ако искате да неутрализирате вкуса на карфиола, добавете в каймата повече черен пипер и копър. Техният аромат ще се пренесе и в зеленчука и няма да се усеща толкова много като варено зеле. Малко червен пипер пък ще придаде и цвят. Друга възможност е да го подправите със зеленчуков микс или натрошено кубче зеленчуков бульон, преди да го добавите при каймата. Като цяло карфиолът се спогажда добре с по-остри и солени вкусове, защото те маскират блудкавостта и подчертават деликатния му вкус. Не пестете мазнината! Недостатъчното количество мазнина също прави ястието да изглежда и да се усеща като сварено, а не печено, предупреждават от Mate Kitchen.

Начин на приготвяне:

1. Сварете карфиола в подсолена вода. Отцедете го и запазете част от водата, в която сте го варили.

2. Задушете в подходяща тенджера с олио ситно нарязания лук, накълцания чесън, каймата и черния пипер. Бъркайте докато се запържи и стане на трохи. Подправете с нарязани на ситно копър и магданоз.

3. Разбъркайте и добавете отцедения карфиол, за да се овкуси.

4. Намажете тава с олио и прехвърлете в нея каймата и карфиола.

5. Нарежете доматите на колелца и ги подредете отгоре.

6. Печете мусаката от карфиол около 20 минути на 200 градуса.

7. През това време настържете кашкавала на едро.

8. В купа разбийте яйцата с киселото мляко и добавете кашкавала. Разбъркайте добре.

9. Извадете тавата от фурната, залейте мусаката и върнете обратно, за да се запече заливката.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти