Макарони на фурна с калмари и доматен сос

Макарони на фурна с калмари и доматен сос

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

калмари - 500 гр - 11.70 лв
гъби - 900 гр - 8.96 лв
стерелизирани домати на кубчета - 600 гр
макарони - 300 гр - 1.19 лв
готварска сметана - 250 мл - 3.74 лв
пармезан - 150 гр - 5.21 лв
масло - 70 гр - 1.85 лв
кори за баница - 1/2 пакет - 2.00 лв
лук - 1 глава - 0.12 лв
чесън - 2 скилидки - 0.16 лв
магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
зехтин - 70 мл - 0.77 лв
доматено пюре - 1 с.л. - 0.06 лв
кетчуп - 2 с.л. - 0.26 лв
дафинов лист - 1 бр - 0.10 лв
царевично нишесте - 1 ч.л. - 0.05 лв
индийско орехче - 1 щипка - 0.16 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус

Макарони на фурна с калмари и доматен сос – взехме тази рецепта с морски привкус назаем от гърците. Това всъщност е лятна версия на тяхното пастицио, което се приготвя с телешка кайма. Ястието е изключително богато и е семейно, приготвя се в голямо количество за неделен обяд например. Това означава доста време за подготовка на продуктите, така че събота и неделя са идеалните дни да се развихрите в кухнята с него.

Идеалният вариант да си направите макарони на фурна с домати и калмари и доматен сос не е лятото, а когато имате хубави пресни калмари. Те носят дъха на море, който не можете да вземете от замразените. Почистете ги много добре от ципите или помолете в рибния магазин да ги почистят за вас. Останалото е лесно. Можете да ползвате класическите дълги макарони за пастицио или къси. Тук е въпрос на лични предпочитания. Единственото изискване е да са тръбички, за да се изпълнят със сос.

Важен детайл при поднасянето на пастицио, включително и тази версия с калмари и доматен сос – то трябва да е топло, но не и горещо. Затова, след като го извадите от фурната, му дайте двайсетина минути да си отдъхне и чак тогава го нарежете. С него задължително върви салата от пресни зеленчуци, а от нас е препоръката за чаша добре охладено бяло вино или розе.

Наздраве и добър апетит!

  1. Нарежете калмарите на дребно и ги гответе на умерена температура докато цялата течност, която пуснат, се изпари.
  2.  Обелете гъбите и ги сложете в кухненски робот, за да се накълцат на много ситно.
  3.  Загрейте 2 лъжици зехтин в подходящ тиган, сложете гъбите вътре и ги запържете за 5 минути, докато започнат да придобиват кафеникав загар. След това ги дръпнете от огъня.
  4.  Запазете 2 лъжици от зехтина, а останалото количество загрейте в голям тиган. Сложете вътре настъргания лук и накълцания чесън и ги задушете на тих огън докато омекнат, като от време на време разбърквате. Добавете калмарите и гъбите, доматите, доматеното пюре, кетчупа, дафиновия лист и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  5.  Разбъркайте добре, сложете капака и задушавайте за 25-30 минути. Когато сосът се сгъсти, а калмарите станат крехки, дръпнете от огъня, поръсете с нарязан магданоз и, ако е нужно, добавете още сол и пипер.
  6.  Размийте нишестето с 2 лъжици вода. Изсипете сметаната в касерола, налейте размитото нишесте и оставете да заври. Гответе докато започне леко да се сгъстява. Добавете индийското орехче и подправете със сол и черен пипер.
  7.  Налейте вода в подходяща тенджера и щом заври, налейте останалия зехтин и сварете макароните за 8-10 минути. Трябва да са ал денте.
  8.  Отцедете сварените макарони и ги разбъркайте със сметаната и настъргания пармезан.
  9.  Покрийте дъното на намазана с олио дълбока тава с размери 25 х 35 см с половината от корите за баница. Намажете ги обилно с разтопено масло и разпределете отгоре половината от макароните. Излейте всичкия сос и го разпределете равномерно. Отгоре сложете другата половина от макароните и покрийте с останалите кори за баница. Намажете ги с останалото масло и след това разрежете ястието на 6.
  10.  Напръскайте с малко вода и печете на 200 градуса в продължение на 40-50 минути. След като извадите готовото ястие от фурната, го оставете да почине за десетина минути след това го поднесете.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа макарони, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа калмари, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти