Кюфтета с яйчен сос

Пролетен вкус и настроение

3.33 от общо 3 гласа
80 мин.
Необходими продукти

телешка кайма - 1 кг  

ориз - 150 гр  

яйца - 5 бр  

лук - 1 глава  

копър - 1 връзка 

брашно - 2 с.л. 

зехтин - 60 мл  

сол на вкус

черен пипер на вкус

Ако ви се хапва нещо топличко с апетитен и гъст сос за топене, непременно си направете кюфтета с яйчен сос по рецепта на Mate Kitchen. Чудна и лесна за приготвяне рецепта от българската кухня, която носи особена свежест заради щедрото количество копър в нея. Преходният период, когато зимата все още не си е отишла, а пролетта не е дошла, но ни се иска, е особено подходящ за това ястие – именно заради пролетния вкус и настроение.

Харесваме рецептата за кюфтета със сос, защото се приготвя с малко продукти. Кайма, ориз, глава лук, яйца, малко мазнина, брашно, подправки. Ние ги направихме с телешка кайма, но това съвсем не е задължително. Можете да ползвате и смес. Единствената ни препоръка е да не е свинска, не защото е лоша, а защото в нея има доста мазнина и щом се стопи, кюфтета ще станат доста малки. Няма да е пресилено, ако кажем, че в това ястие правим от нищо нещо. Такива гозби са характерни за наша кухня, те са особена проява на кулинарна изобретателност и въображение. Припомнете си само качамака, пататника, свинското с праз, пържените чушки или зелен лук с яйца. А има и още много – все в този дух.

Непременно поднесете топлите кюфтета с яйчен сос с достатъчно количество мек хляб, съветват от Mate Kitchen. Ще ви трябва. Грехота е да изядете свежия сос с лъжица. Между другото, може да добавите в него няколко капки лимонов сок за още мъничко свежест.

Начин на приготвяне:

1. Сложете каймата в купа и при нея добавете накълцания съвсем на ситно лук.

2. Чукнете вътре две от яйцата, прибавете ориза, черен пипер и сол на вкус. Омесете каймата много добре и оформете кюфтенца с големината на яйце.

3. В тенджера с вряща вода налейте зехтина и сложете кюфтенцата да се варят. След като заврят, отпенете бульона и варете около 20-25 минути.

4. Дръпнете тенджерата от котлона, извадете кюфтенцата и оставете бульона да се поохлади.

5. През това време в купа разбийте яйцата заедно с брашното до гладка каша. Налейте на части бульона при непрекъснато бъркане докато не смесите цялото количество яйчена смес и бульон.

6. Върнете тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане варете докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция. Щом е готов, го подправете със ситно нарязан копър.

7. Сложете няколко кюфтенца в чиния, залейте с горещия сос и сервирайте.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа телешка кайма, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти