Кюфтенца на фурна

С доматен сос и маслини

По желание можете да приготвите гарнитура от задушени или печени пресни картофи
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти за кюфтетата:
500 г свинска кайма
3-4 супени лъжици булгур или ориз
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка мащерка
1/2 чаена лъжичка босилек
черен пипер
бял пипер
галета или брашно (за овалване)
10-15 броя черни маслини

За соса:
1 кг домати или 2 x 500 г консерви с домати
1 и 1/2 - 2 чаени чаши бульон от кюфтетата
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
5 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка червен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме булгура или ориза (по желание). Наливаме студена вода в дълбока тенджера и добавяме сол. Поставяме съда на котлона и изчакваме водата да кипне. През това време смесваме необходимите продукти за приготвяне на кюфтетата, разбъркваме ги добре и оформяме малки кюфтенца. Овалваме ги в галета или брашно и ги пускаме във врящата вода за около 10-15 минути.

Докато варим кюфтенцата, приготвяме доматения сос. В зехтина задушаваме за няколко минути нарязания на ситно лук. Когато е почти готов, добавяме наситнения чесън. Задушаваме го за около минута, за да не прегорим чесъна и прибавяме пасираните или накълцани на ситно домати, сол и червен пипер. Варим, докато сосът започне да се сгъстява.

Нарязваме маслините на шайби. Загряваме фурната до 180 градуса. Отцеждаме кюфтетата от водата и ги поставяме в подходяща тава. Прибавяме маслините и поръсваме месото с малко риган, босилек и мащерка. Поливаме кюфтенцата с доматения сос и 1 чаена чаша от бульона, в който сме варили месото. Печем ястието около 80-90 минути или до готовност. При необходимост добавяме още от бульона.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти