Италианска фокача

Италианска фокача

3.75 от общо 4 гласа

Нужните продукти:

500г брашно
7г суха мая 
325мл топла вода
сол, зехтин
чери домати
и босилек

Начин на приготвяне:
Започваме, като разтворим маята във водата. Важно е водата да е топла, за да активираме маята, но не прекалено гореща, за да я убием, а процесът е простичък - изсипвате и разбърквате.
След като маята ни е подготвена, в купа изсипваме брашното, слагаме една-две щипки сол и няколко капки зехтин. Продължаваме с изсипването на маята малко по малко, докато разбъркваме.

Когато тестото стане хомогенно, го изсипваме на повърхност, която е подходяща за месене. Ако тестото ви е лепкаво или не е достатъчно гъсто, не се притеснявайте да добавяте по малко брашно. Но внимавайте наистина да е по малко, защото ако прекалите, няма как да го върнете.

При фокачата техниката на месене е много важна. Меси се в продължение на десетина минути, като с една ръка хващате единият край на тестото, а с другата разтягане и завивате обратно. По този начин нашето тесто ще стане много еластично, а когато се изпече ще стане мекичко като пухкаво облаче.

След като омесите пухкавото си облаче, намажете купа с малко зехтин, поръсете с няколко капки вода и запечатайте добре с домакинско фолио или мокра кърпа. Много е важно тестото да не изсъхва и да не хваща коричка. Оставете го на топло да втасва за 45 минути. 

В това време подгответе доматите. Ако използвате чери домати, просто ги разрежете на половина, ако използвате обикновени домати ги нарежете на осминки. И тук е моментът да кажем, че въобще не е задължително да ползвате домати и босилек, на нас комбинацията ни се струва неустоима и затова сложихме, но ако предпочитате маслини, гъби, или дори сирена - слагайте от тях. За минималистите пък няма страшно - може и да не слагате нищо в тестото, отново ще стане много вкусно хлебче.

След като минат 45 минути, би трябвало тестото да е удвоило размера си. Тогава го хващаме и от купата го пренасяме в тавичка за печене, която сме поръсили с малко галета, за да не залепва тестото. 

Поливаме обилно със зехтин и го разпределяме равномерно по цялото тесто. И ако си мислите, че ще минете номера без да си нацапате ръцете - грешите! С пръсти направете дупки в тестото. Натискате, докато не усетите дъното на тавата, но без да го късате. След това ако сте решили да използвате босилек и домати - слагате цяло листче от босилека и върху него половин доматче, като ги натискате хубаво.

Когато подредите всички, отново покрийте с мокра кърпа или домакинско фолио. И оставете настрана да втаса за още 45 минути.
В този момент знаем, че чакането става доста дълго, но обещаваме, че си струва!

Когато втаса, махаме тестото и много внимателно поставяме тавичката във предварително загрятата на 190 градуса фурна за 20 минути или докато не хване прекрасна златиста коричка. Много е важно след второто втасване да сте много внимателни, защото не трябва да разрушаваме въздушните балончета, които са се образували в тестото.

След като получите тази прекрасна златиста коричка, изваждате фокачата и поливате с още малко зехтин. Не се притеснявайте, няма да стане мазно, пухкавото тесто ще го попие като гъба.

След това изчаквате да изстине вашата фокача с хрупкава коричка и пухкава вътрешност е готова. Да ви е много сладко!

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Фокача сандвич

Техника за тънък и ароматен турски хляб

Сандвичи тип "каквото има в хладилника"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти