Гръцка мусака

Като нашата, но малко по-различна

Гръцка мусака
Снимка: Бон Апети
2.75 от общо 4 гласа

Необходими продукти за 4 порции:

500 г патладжани
500 г картофи
150 мл зехтин (олио)
1 глава лук
4–5 скилидки чесън
750 г телешка кайма
100 г домати от консерва
1/2 ч. л. захар
2 белтъка
4–5 стръка магданоз
6 с. л. галета
300 г кашкавал
зехтин за тигана
краве масло за тавата
сол и черен пипер на вкус

За соса „Бешамел“:

40 г краве масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
2 жълтъка

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните и обелените картофи се нарязват на кубчета и поотделно леко се запържват закратко в намазнен със зехтин тиган.

2. Лукът и чесънът, нарязани на филийки, се запържват в сгорещения зехтин. Прибавя се каймата и след като се запържи, се слагат наситнените домати, захарта, сол и черен пипер на вкус. Сместа се вари на слаб огън, докато течността се изпари. Дръпва се от огъня и когато изстине, към нея се прибавят разбитите белтъци и нарязаният наситно магданоз.

3. Тавата се намазва с масло и се поръсва с галетата. Картофите се разстилат на дъното и леко се посоляват. Отгоре се редят половината кайма, патладжаните, останалата част от каймата и настърганият кашкавал.

4. В сгорещеното масло се запържва брашното, сипва се затопленото прясно мляко, посолява се и се дърпа от котлона. Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква. Мусаката се залива със соса и се пече 30 минути в умерено загрята фурна.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти