Гювечета с пилешко месо

Богат вкус с бяло вино и чесън

1.5 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

пилешко месо без кост - 600 гр - 5.99 лв

гъби - 200 гр - 1.99 лв

лук или 1 връзка пресен лук - 2 глави - 0.37 лв

чушки печени - 4 бр - 1.48 лв

домат - 1 бр

чесън - 2 скилидки - 0.16 лв

кашкавал - 300 гр - 6.75 лв

яйца - 4 бр - 2.66 лв

бяло вино - 50 мл - 0.53 лв

олио - 50 мл - 0.21 лв

сминдух - 1 ч.л. - 0.18 лв

чубрица - 1 ч.л. - 0.14 лв

кимион - 1 щипка - 0.42 лв

черен пипер 

Когато се правят говечета като тези на Mate Kitchen, импровизацията е на първо място. В тях обикновено влиза това, което е останало в хладилника, и по тази причина вкусът им никога не се повтаря. С тези гювечета с пилешко обаче всеки път ще готвите по рецепта, защото ще ви харесат и ще искате един и същи вкус всеки път. Без импровизации.

Вкусът му е богат – пилешко месо, гъби, лук, чушки, чесън, домати, бяло вино. Подправките превръщат всичко в истинска магия – черен пипер, сминдух, чубрица, кимион. Ако обичате лютото, може да добавите малко чили или пък да ги запечете с половин прясна люта чушка отгоре. Става чудесно, а сосът просто моли за повечко мек хляб. Само имайте търпение и изчакайте вашите гювечета да изстинат малко, защото иначе ще си изгорите езика.

Както обикновено става с гювечетата, подготовката на продуктите за тази рецепта на Mate Kitchen отнема повече време, отколкото същинското готвене. След като ги опитате обаче, ще се съгласите, че резултатът си струва досадната част.

Когато правите тези гювечета, вземете пилешко месо от бутче без кожата, защото е по-сочно и мазно. Огледайте го добре и ако има останали сухожилия, ги изрежете доколкото е възможно, защото те нямат място в ястието. Нарежете го на по-едри парчета, защото то ще се свие по време на готвенето и парченцата ще станат точно колкото за една хапка.

Начин на приготвяне: 

1. Нарежете лука на едро и го задушете в тиган.

2. Добавете нарязания на филийки чесън и гответе още 5 минути.

3. Нарежете пилешкото месо на хапки и го сложете при лука. Разбъркайте и оставете да се задуши десетина минути.

4. Добавете нарязаните на едро гъби, нарязаните на ивици чушки, обеления и нарязан на кубчета домат, бялото вино, сминдуха, черния пипер, кимиона, чубрицата и солта. Покрийте с капак и оставете да къкри не повече от 5 минути.

5. Разпределете сместа в 4 гювечета. Нарежете кашкавала на едри кубчета и го разпределете върху пилешката смес.

6. Печете около 10 минути на 250 градуса, извадете и чукнете по едно яйце. Върнете гювечетата обратно във фурната докато яйцата се забулят и хванат коричка.

7. Сервирайте гювечетата топли с по едно люто чушле.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти