Филе от патица с горгонзола, сушени сливи и орехи

Идеалното ястие за специален повод

0 от общо 0 гласа
30 мин.
Необходими продукти

патешки филета с кожа - 2 бр  

синьо сирене - 50 гр 

готварска сметана - 200 мл  

сушени сини сливи без костилка - 50 гр 

орехи счукани - 30 гр 

Изисканото филе от патица, при това със сос от синьо сирене, не е нещо, което се готви всеки ден. Това е ястие за специален повод и за споделяне с много специален, обичан човек. Задължително с бутилка хубаво вино и на свещи.

Най-големият риск, когато приготвяте патешко филе, е да го „изпуснете“ и да стане жилаво от твърде дълго готвене, предупреждават от Mate Kitchen. На него му трябва малко и твърде дълго значи 15 минути. За да поднесете съвършеното ястие, следвайте точно инструкциите за продължителността на готвенето. Минута повече е равносилна на провал.

При сметановия сос с горгонзола, сини сливи и орехи няма нищо специфично и трудно. Ако вкусът на горгонзолата ви идва твърде силен, може да ползвате друг вид синьо сирене, което не е така натрапчиво. При презентацията не прекалявайте с количеството. Сосът е само акцент, филето е звездата в чинията и не трябва да го засенчвате.

Разбира се, не може да поднесете само филе от патица. Ако сте решили да направите елегантна романтична вечеря вкъщи, е добре да предвидите и подходяща салата, както и елегантен десерт. Предложенията на Mate Kitchen за салата са три – зелена салата със синьо сирене и ягоди, крушова салата с козе сирене и салата с круши и хрупкав бекон. Безапелационният фаворит сред десертите е шоколадовото суфле.

При готвенето на филето се отделя доста мазнина. Не я изхвърляйте. Прехвърлете я в чиста купичка, покрийте я с опаковъчно фолио и я приберете в хладилника. Ще я ползвате за следващо готвене. Пържените в патешка мазнина картофи са особено вкусни. Можете да я добавите и когато правите пиле с ориз.

Начин на приготвяне: 

Оставете патешкото филе на стайна температура за 1 час, след което попийте с кухненска хартия влагата и ако има отделена кръв.

 С остър нож разрежете филето откъм кожата на ромбове. Посолете от двете страни.

 Загрейте тиган с дебело дъно и незалепващо покритие на умерена температура и поставете филето с кожата надолу.

 Следете дебелината на подкожната мазнина. Тя трябва полека да се стопи и да остане тънък слой. Периодично поливайте филето с мазнината, която се отделя в тигана.

 Гответе от страната на кожата в продължение на 7-8 минути и обърнете патешкото филе. Гответе го 3 минути от другата страна.

 Извадете патешкото филе в чиния и го завийте плътно с алуминиево фолио. Докато месото си почива, пригответе соса.

1. Разбъркайте горгонзолата със сметаната в касерола. Сложете на котлона и варете 7 минути, докато сиренето се стопи в сметаната. От време на време разбърквайте. Когато сосът се сгъсти, добавете орехите и нарязаните на дребно сини сливи и разбъркайте. Изключете котлона.

2. Нарежете патешкото филе на тънки филийки и по желание запечатайте всяко парченце за секунди на силен огън от всяка страна. Аранжирайте месото в чиния и полейте със соса.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа синьо сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти