Дроб сарма

Любимо ястие за Великден

3 от общо 2 гласа
150 мин.
Необходими продукти

За ориза

агнешки комплект около 1 кг - 1 бр 

зелен лук - 1 връзка  

лук - 1 глава 

моркови - 1 бр  

чесън - 4 скилидки  

ориз - 250 гр 

олио - 50 мл 

пресен джоджен - 5 стръка  

магданоз - 1/2 връзки 

червен пипер - 1 ч.л. 

сол на вкус

черен пипер на вкус

За заливката

кисело мляко - 1 кофичка 

яйца - 4 бр 

брашно - 2 с.л. 

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.  

Странно е защо си правим дроб сарма основно около Великден. Основната съставка за нея – агнешките дреболии – може да се намери в магазините за месо почти през цялата година. 

Тя не е никак трудно ястие. Може би има малко повече работа заради подготовката на дреболиите и заради това, че се прави заливка, но иначе в готвенето ѝ няма нищо специално, гарантират кулинарите от Mate Kitchen.

На първо място, важен е агнешкият комплект. Какво ще има в него и колко ще бъдат чисти дреболиите, трябва да си признаем, че е въпрос на късмет. Обикновено слагат бял и черен дроб и сърце. Във вкусната дроб сарма обаче има и шкембе и момици. Така че ако ви се падне по-обран комплект, може да го допълните с желаните от вас съставки.

Дроб сармата е хубава, когато в нея има зелен лук, съветват още от Mate Kitchen. Може дори само със зелен лук може да я направите, в случай че така ви е по-вкусно. Ако искате да ѝ придадете пролетен вкус, добавете и стрък-два зелен чесън, но не повече, за да не доминира. Старият не е за предпочитане, защото неговият вкус е по-тежък.

Нашата малка тайна за по-пухкава и обемна заливка, която с радост споделяме с вас, е содата бикарбонат в киселото мляко. Така не се налага да се добавя много брашно в нея и „капачето“ на дроб сармата не стои тестено.

Начин на приготвяне: 

За ориза

1. Почистете и измийте агнешкия комплект и го сложете в тенджера с подсолена вода. Варете около 50-60 минути.

2. През това време нарежете двата вида лук и морковите на дребно.

3. Когато се свари, нарежете всичко на малки кубчета.

4. В дълбок тиган с нагорещено олио запържете първо двата вида лук и след като поомекнат, добавете морковите. Когато поомекнат, прибавете нарязаните агнешки дреболии. Оставете да се задушават заедно няколко минути, след което посолете и поръсете с черен и червен пипер.

5. След минута-две добавете магданоза, джоджена и чесъна и разбъркайте.

6. Изсипете изчистения и измит ориз, запържете го за няколко минути с останалите продукти и прехвърлете всичко в тава.

7. Залейте с вода или бульона от варенето на агнешкия комплект, като спазвате съотношението ориз към течност да е 1:3,5.

8. Печете дроб сармата на 180 градуса докато водата изври, а оризът омекне.

За заливката

1. Направете заливка от киселото мляко с угасената в него сода, яйцата и брашното.

2. Разбийте всичко добре, изсипете върху дроб сармата и запечете докато заливката покафенее.

3. Сервирайте с кисело мляко и зелена салата.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти