Боб на тепсия

Вкусът и ароматът на миналото

5 от общо 3 гласа
160 мин.
Необходими продукти

боб - 250 гр  

лук - 1 кг 

морков 

олио - 1 ч.ч.  

джоджен - 1 ч.л. 

червен пипер - 1 ч.л. 

сол на вкус

Тази рецепта за печен боб на тепсия на Mate Kitchen е традиционна за кюстендилския край и задължителна за трапезата на Бъдни вечер. Тя носи вкуса и аромата на някогашен уют, претворен в простичко селско ястие. Истинска храна за щастие!

Тъй като в този регион празът е доста тачен и широко отглеждан зеленчук, там я приготвят изцяло с праз или пък комбинират праз и лук. Mate Kitchen харесват особено много специфичната сладост на изпържения лук, затова избраха да я направят само с лук. Който и вариант да изберете вие, вкусът е неповторим. В рецептата няма животински продукти, което я прави подходяща по време на пости.

Ако решите да я „обогатявате“, можете да наредите нарязана на тънки филийки сланина върху лука. Тя ще се препече, ще поеме от вкуса на гозбата и в същото време ще овкуси боба. Ако го поднесете с топла питка, ще бъде повече от съвършено. Какво повече му трябва на човек в студената зимна вечер! Почитателите на лютото могат да си добавят и чили.

Начин на приготвяне:

1. Почистете боба и го накиснете във вода за една нощ. На следващия ден излейте водата, изплакнете го, налейте нова и го сложете да се вари. Когато заври, добавете нарязания на кубчета морков. Посолете в края на варенето.

2. Докато бобът се вари, почистете лука, нарежете го на полумесеци и го изпържете в олиото. Когато е готов, го посолете леко, поръсете с червения пипер и разбъркайте.

3. Можете да ползвате и комбинация от лук и праз, както и само праз, както приготвят този вкусен печен боб на тепсия в Кюстендилско.

4. Когато бобът се свари, го прехвърлете в тава с решетъчна лъжица. Покрийте го с изпържения лук, поръсете с джоджен и налейте част от течността, в която е врял.

5. Запечете го на 200 градуса докато се запече отгоре и стане златист

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти