Торта с козунак и маскарпоне

Майсторски десерт в домашни условия

3.33 от общо 3 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За тортата

козунак - 750 гр 

готварска сметана животинска - 300 мл 

растителна сметана сладкарска - 500 мл  

маскарпоне - 800 гр 

захар - 200 гр  

стафиди - 60 гр 

бадеми филирани - 100 гр  

течен шоколад - 350 гр  

За сиропа

захар - 100 гр 

ром - 50 мл 

вода - 100 мл

Тази рецепта за торта с козунак и маскарпоне е спасение за козунака, който обикновено имаме у дома преди и след Великден. Вместо да изсъхва и да се чудите какво да го правите, от него стават чудесни и ароматни блатове. Знаете, че не обичаме да похабяваме хранителни продукти, особено пък ако можем да ги превърнем в нещо вкусно.

Тортата с козунак и маскарпоне е най-доброто потвърждение, че майсторски десерти могат да се правят и в домашни условия. Трябва само да следвате стъпките, както са описани в рецептата, и да не импровизирате с количествата. Знаете, че в сладкарството точната мярка е от изключителна важност.

От Mate Kitchen са убедени, че нищо в приготвянето на десерта няма да ви затрудни. Не ви трябва и специално оборудване, а само най-обикновен миксер и желание да творите. Разбира се, и търпение, защото на тортата й трябват няколко часа в хладилника, за да стегне кремът. Както обикновено в такива случаи, ще ви посъветваме да я направите вечерта и голямото чакане да премине в сън. На следващия ден само довършете и поднесете с много любов.

Важна подробност, която от Mate Kitchen уточняват, е, че от тези количества продукти се получава торта с 12 парчета. Диаметърът на тавата, която ползваха, е 28 см.

Начин на приготвяне:

За тортата

1. Нарежете козунака на филийки с дебелина около 2-3см и ги наредете на дъното на форма за торта с подвижно дъно. Вземете изстиналия сироп и сиропирайте козунака.

2. С миксер разбъркайте маскарпонето, животинската сметана и захарта.

3. След като сместа стане хомогенна, добавете растителната сметана и разбийте до готовност.

4. Сложете шоколада на водна баня, за да се отпусне и с него да се работи по-лесно.

5. Отделете половината смес и изсипете в нея половината от течния шоколад. Разбъркайте добре и изсипете върху козунака. Отгоре разпределете стафидите и наредете втори ред козунак. Сиропирайте го и изсипете върху него белия крем. Запазете си малко от него, за да сложите най-отгоре.

6. След като загладите, наредете трети ред козунак. Сиропирайте го с останалия сироп. Отгоре сложете белия крем, който запазихте, и го разпределете равномерно с помощта на шпатула.

7. Приберете тортата в хладилника поне за час, за да стегне кремът.

8. След като се охлади, я извадете, отделете от формата и прехвърлете върху поднос. Излейте останалия шоколад и го разпределете с шпатула. Покрийте с шоколад и отстрани. Налепете по борда филирани бадеми, а отгоре декорирайте с ягоди и карамел.

За сиропа

1. Сварете сироп от захарта и водата. След като кипне, го дръпнете от котлона и добавете в него рома. Разбъркайте и оставете да изстива.

Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа козунак, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа бадеми, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа маскарпоне, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа растителна сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти