Създадено за ЗАХИРА

Тиквеник с фина захар „Захира“

Традиционна рецепта със сух джинджифил

5 от общо 1 гласа
75 мин.
Необходими продукти

кори за баница - 1 пакет - 3.99 лв

тиква - 700 гр - 1.04 лв

орехи - 200 гр - 6.99 лв

галета - 100 гр - 0.33 лв

стафиди - 100 гр - 0.90 лв

фина захар Захира - 300 гр - 0.81 лв

масло - 125 гр - 2.00 лв 

канела - 2 ч.л. - 0.10 лв

джинджифил на прах - 1 ч.л. - 0.10 лв

пудра захар за поръсване 

Есен е, камарите с тикви са като огромни слънчеви петна насред града, тиквеник ли е първото, за което се сещате, щом минете покрай тях? Ако сме уловили правилно настроението ви, няма как да не ви предложим още една вкусна рецепта за баница с тиква. Тук към традиционните продукти прибавяме… сух джинджифил. Малко, но достатъчно, за да придаде щипка пикантност на тази толкова обичана вкуснотия. Със стафидите, орехите, тиквата и канелата са изненадващо добър тандем.

Стане ли въпрос за тиквеник, винаги започват спорове дали да е хрупкав или пък по-сочен. Този път ще удовлетворим желанията за хрупкавост. Именно поради тази причина в списъка с продукти ще видите и галета. Тя, заедно с ядките, попива влагата от тиквата и не позволява на корите да подгизнат.

Вероятно ви се е случвало, както и на кулинарите от Mate Kitchen, да усетите в сладкишите си, особено в сладки баници или бисквити, кристалчета неразтворена захар. Обикновено това се случва, когато захарта е била много едра и не е имало достатъчно течност, в която да се разтопи. За да избегнем подобни неблагополучия, в тази рецепта за тиквеник използвахме фина кристална захар „Захира“. Най-нежната съставка на всяка успешна рецепта, тя е незаменим помощник, когато искате да блеснете със сладкарските си умения. Препоръчваме ви я не само за тиквеник, но и за кексове и сладки теста, в които течността е ограничена, а текстурата на готовото изделие трябва да е гладка и ефирна.

А ако имате повече тиква и искате още един вкусен десерт с нея, непременно си направете нашия сладкиш с тиква и стафиди. Бъдете бързи, защото свършва докато е още топъл.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. Разрежете тиквата, почистете от семките, обелете и настържете в купа.

2. Към тиквата прибавете фина захар "Захира", галета, стафиди, смлени орехи, канела и сух джинджифил. Разбъркайте съставките много добре.

3. Разстелете корите за баницата. Мажете всеки две кори с разтопено масло, разпределете от плънката, завийте на руло и поставете в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.

4. Намажете тиквените рула с разтопено масло и печете на 170 градуса до златист загар.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти