Течен шоколад със сухо мляко

Домашен вкус от детството

3.5 от общо 2 гласа
40 мин.
Необходими продукти

сухо мляко - 250 гр - 4.99 лв

захар - 150 гр - 0.40 лв

масло - 100 гр - 2.64 лв

вода - 200 мл

какао - 4 с.л. - 1.52 лв

Домашен течен шоколад! Този, който мама правеше, преди да го има цялото шоколадово разнообразие в магазина, а понякога и напук на него. Липсва ли ви този вкус? На нещо тайно и съзаклятническо, което не всеки може да опита. И на нещо, което свършва също толкова бързо, колкото се и приготвя. Тази какаова сладост не е създадена, за да тества търпението.

Само до преди 30 години рецептата, която днес ни предлагат от Mate Kitchen се преписваше и пазеше в домашния кулинарен архив. Онези, които я имаха, бяха щастливци. Именно от маминия тефтер я извадихме, за да я споделим с всички вас. Защото, независимо от богатството по витрините, чашката домашен течен шоколад с цялото си несъвършенство и непретенциозност носи друга емоция. Шоколад всеки може да си купи, но не и този вкус. А за него всъщност са нужни съвсем обикновени продукти – сухо мляко, захар, масло, какао и вода. За по-добър вкус, ползвайте хубаво сладкарско какао. А ако се чудите дали все още се продава сухо мляко, отговорът е да. Търсете го на регалите с кафето, наредено в кутийки или пакетчета до сухата сметана.

Често този домашен течен шоколад на Mate Kitchen започва да се яде още докато е топъл. Все пак опазете поне половината от него и след като го извадите от хладилника, го поднесете с бита сметана, бисквитка котешко езиче или шоколадова пуричка.

Начин на приготвяне:

1. В касерола смесете водата, захарта и маслото и ги сложете на котлона на умерена температура докато маслото и захарта се разтопят. От време на време разбърквайте.

2. През това време в купа смесете сухото мляко и какаото. Използвайте какао за сладкиши, а не за топли напитки.

3. След като захарта се разтопи напълно, дръпнете касеролата от котлона и изсипете смесените сухо мляко и какао. Бъркайте до пълното им разтваряне.

4. Тъй като има риск да останат бучки, минете сместа през цедка.

5. Разбъркайте още веднъж и разпределете шоколада в малки чашки.

6. Приберете чашките с домашния течен шоколад в хладилника за два часа. Преди да го поднесете, украсете с розичка бита сметана, бисквита или шоколадова пуричка.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа сухо мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти