Сладък салам

Един десерт „от едно време“

3.83 от общо 6 гласа
135 мин.
Необходими продукти

масло - 150 гр  

обикновени бисквити - 300 гр  

орехи - 200 гр  

пудра захар - 120 гр  

какао - 2 с.л. 

ром по желание

пудра захар за поръсване

Сладък салам, салам торта, бисквитен салам… Този десерт „от едно време“ има различни имена, но носи една и съща емоция – очакване и радост по детски. Само си спомнете как майка ви го е приготвяла и дори не сте имали търпение да изчакате да се стегне в хладилника.

Рецептата е икономична и лесна за приготвяне. Трябват ви само обикновени бисквити, масло, пудра захар и какао. Съветът на Mate Kitchen е да ползвате какао за сладкиши, защото то е с по-наситен вкус и аромат. Орехите съвсем не са задължителни. Много хора ги пропускат, тъй като не им допада вкусът на ядки в сладкишите. Това в никакъв случай няма да влоши вкуса на десерта. Има и вариации на рецептата, в които се слага разтопен локум. Ние ви предлагаме класическото изпълнение, вие се доверете на личните си предпочитания.

Между другото, сладък салам не си правим само ние, в България, уточняват от Mate Kitchen. В Гърция също го обичат. Нерядко го поднасят със сладолед като обичайния сладък комплимент от заведението заедно със сметката, особено когато все още не е започнал сезонът на дините.

Начин на приготвяне:

1. Извадете маслото от хладилника да се отпусне на стайна температура. След това го разбийте със захарта на пухкава смес.

2. Към получената смес добавете счуканите или нарязани орехови ядки, натрошените бисквити и какаото. Разбъркайте добре. Ако сместа е много твърда, я размекнете с няколко капки ром.

3. От тестото оформете салам. Увийте го в пергаментова хартия или опаковъчно фолио, затворете плътно краищата и го приберете в хладилника да се охлади за поне два часа.

4. След като го извадите, го поръсете с пудра захар, нарежете на филийки и поднесете.

Бележки: Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа обикновени бисквити, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти