Сиропиран кекс реване

Традиционен арабски десерт

3.67 от общо 6 гласа
70 мин.
Необходими продукти

За тестото

яйца - 6 бр  

захар - 150 гр 

ванилия - 2 бр 

сода бикарбонат - 1 ч.л. 

кисело мляко - 250 гр 

брашно - 300 гр 

За сиропа

захар - 300 гр 

вода - 500 мл

лимони изцеден на сок - 1/2 бр  

Сладкото реване е традиционен арабски десерт, навлязъл в българската кухня от съседна Турция. Ако си падате по сиропирани сладкиши, това е вашето изкушение.

В оригиналната рецепта реването се приготвя от пшеничен грис. Захарният сироп пък се ароматизира с вода от портокалови цветчета или розова вода. Задължително се поднася с някаква ядка за декорация – орехи, бадеми и т.н. Като всяка „вносна“ храна, и то претърпява промени и се адаптира към местните кулинарни практики, разказват от Mate Kitchen. В крайна сметка стига до нашите сладкарници от не толкова далечното минало като сиропиран кекс със задължителната розичка от сметана или маслен крем в центъра.

Това, разбира се, съвсем не означава, че не можете да си го приготвите и вкъщи. Рецептата за реване na Mate Kitchen е лесна за изпълнение и не отнема много време. За разлика от други подобни десерти, неговата структура е пореста и попива сиропа бързо. Това означава, че можете да го хапнете само час след като сте го сиропирали.

Като истински арабски сладкиш то заслужава подобаващо сервиране – с чаша гъсто кафе или пък силен черен чай. Да ви е сладко!

За тестото

1. Разбийте яйцата, захарта и ванилията с миксер до побеляване.

2. Угасете содата в киселото мляко. След като шупне, го изсипете при разбитите яйца.

3. Прибавете брашното на порции, като не спирате да бъркате. Трябва да се получи гладка кексова смес.

4. Изсипете сместа в намазана с олио тавичка и изпечете реването в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готово е, когато забита в центъра на съда клечка за зъби излиза чиста, без полепнало по нея тесто.

За сиропа

1. Докато реването се пече, пригответе захарния сироп. За целта изсипете водата, захарта и лимоновия сок в тенджерка на котлона и оставете да поври, докато захарта се разтвори хубаво. Оставете сиропа да се охлади.

2. Нарежете изпеченото реване на квадрати, докато е още топло. Полейте топлото реване с изстиналия сироп.

3. Оставете да се напои добре и го поднесете с декорация от бита сметана.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти