Марципанова торта "Коледни звезди"

Нещо сладичко

Марципанова торта "Коледни звезди"
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Празниците заслужават удивителни десерти, затова тази оригинална торта с мак, малини и марципан е чудесна идея за Коледа.

Необходими продукти за 8-10 парчета:

За маковия пълнеж:

300 г маково семе
500 мл прясно мляко
1 пакетче пудинг ванилия
2 яйца
75 г захар
75 г натрошени на дребно сухари

За пандишпановото тесто:

4 яйца
100 г захар
100 г пшеничeно брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 пакет фино царевично нишесте

За малиновия пълнеж:

200 г гладък малинов конфитюр
600 г студена сладкарска сметана
1 пакетче желатин
60 г захар
2 пакетчета ванилена захар 

За покриване:

1 пакет фин марципан
50 г пудра захар
1 опаковка захарни шрифтове

Начин на приготвяне:

1. За маковия пълнеж в подходящ съд се слагат да заврат прясното мляко и маковото. Сваля се от огъня и се оставят за 10 мин. Съдържанието на пакетчето пудинг се смесва с останалото мляко, разбърква се с маковата смес, яйцата и захарта и се слага отново да заври за кратко.

2. За тестото яйцата се разбиват на крем с миксер. Постепенно се сипват захарта и ванилената захар и се разбива още 2 минути. Добавят се 250 г от охладения маков пълнеж, пресятото брашно с бакпулвера и царевичното нишесте и се разбива за кратко на ниска степен. Сместа се разстила в застлана с хартия за печене форма за торта и се пече в долната половина на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180° C или на горещ въздух на 160°C около 30 мин.

3. След изпичане блатът се отделя от стените с нож и рингът се маха. Готовият блат се обръща върху хартия за печене и се оставя да се охлади. Отсраняват се дъното и хартията за печене и с дълъг широк нож блатът се срязва хоризонтално. Долната половина се слага в тортена чиния и заедно с почистения ринг на формата за печене.

4. Долният блат се намазва с малиновия конфитюр, като се оставите 1см разстояние от ръба. Желатинът се накисва в малко вода и се оставя да набъбне за 5 мин. След това се разтворя на водна баня при непрекъснато бъркане и го смесва в предварително разбитите на твърд сняг сметана, захар и ванилена захар. Долния блат се намазва с ¾ от получения крем и отгоре поставя другият блат. Останалата сметана се намазва върху него и се оставя да престои най-малко 3 часа в хладилник.

5. За покриването на тортата марципанът се омесва добре с пудрата захар на топка, поставя се върху широк лист прозрачно фолио и се покрива с друг. Разточва се на кръгла кора с диаметър колкото диаметъра на тортата и височината на стените ѝ. Горното фолио се отлепва, долният лист се навива на руло с марципана надолу и като се развива, се прилепва върху тортата. Поръсва се с пудра захар и се укрaсява с коледни мотиви със захарните шрифтове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти