Кекс със сладко от смокини

Лесна, икономична и постна рецепта

4.25 от общо 4 гласа
70 мин.
Необходими продукти

брашно - 500 гр 

вода - 300 мл

олио - 130 мл  

захар - 120 гр  

орехи - 150 гр 

сладко от смокини - 1 ч.ч.  

бакпулвер - 1 ч.л.

Сладичко, веган, идеално за пости – няма нужда да го превръщаме в гатанка, кекс със сладко от смокини е правилният отговор. А рецептата на Mate Kitchen е лесна, икономична, бърза и не е нужно нито да се храните изцяло растително, нито да постите, за да си я забъркате, да си отрежете едно голямо парче и да си го хапнете докато е още топло. Нека си признаем, кексовете са невероятно лакомство, но нямат равни на себе си, когато са топли. Вероятно ще си отворите и кофичка кисело мляко или ще си направите чаша билков чай. Толкова сгряващо и омиротворяващо, удоволствието от простичките неща.

Mate Kitchen откриха рецептата за този кекс със сладко от смокини от тефтера на баба. Типична рецепта, която се приготвя с каквото се намира в долапа – брашно, вода, олио, малко орехи и бурканче сладко, сода и бакпулвер и готово. Този път е от смокини, но със същия успех можете да приготвите кекса и със сладко от ягоди или сини сливи. Всяко от тях ще даде уникален вкус.

Ако не държите сладкишът да е постен, може да замените водата с прясно мляко. И не забравяйте да изплакнете с част от него бурканчето от сладкото. Нито грам от това вълшебство не бива да се похабява.

Сладкото от смокини е толкова специално, че не си позволяваме да го „хабим“, за да приготвяме с него сладкиши. Поднасяме го с цедено кисело мляко или пък върху филия с масло. Истината обаче е, че то е незаменим продукт, с който обикновените курабийки стават необикновени. Кексът, както ще се убедите сами, също е невероятен. Може да го претворите в тарт или да добавите една смокиня към киселото мляко с овесени ядки и ленено семе и да си подарите вкусна и здравословна закуска. 

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа разбъркайте сладкото от смокини, водата и олиото.

2. Добавете захарта, бакпулвера и содата. Разбийте докато всички продукти се смесят.

3. Към течната смес прибавете брашното на порции и бъркайте до пълното му усвояване. В получената кексова смес сипете счуканите орехи и разбъркайте.

4. Прехвърлете сместа във форма за кекс, покрита с хартия за печене, и печете на 170 градуса за 45-50 минути или до суха клечка.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти