Катми

Характерни за Странджанския край и Родопите

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

брашно - 400 гр 

прясно мляко - 750 мл 

прясна мая или 1 пакетче суха - 10 гр  

сирене или конфитюр по желание - 200 гр 

захар - 1 ч.л. 

олио за намазване на тигана - 20 мл 

сол - 1 щипка

Няма човек, който да не е опитвал катми и да не се е влюбил в тях. Това е традиционно българско ястие, подобно на палачинките, но с малко по-различна плътност.

Характерно е за Странджанския край и Родопите. Обикновено се приготвят на сач. В градски условия обаче можете да използвате и тиган, предлагат от Mate Kitchen. Хапват се както „чисти“, така и със сиренце или със сладка плънка (наприме, чудно домашно сладко или конфитюр).

Начин на приготвяне:

1. Налейте 100 мл прясно мляко в купичка и прибавете в него маята и 1 с. л. брашно. Оставете да втаса 20 минути.

2. Пресейте брашното.

3. Постепенно налейте млякото, като бъркате непрекъснато.

4. Добавете втасалата мая, захарта и солта.

5. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и оставете да втаса. Готово е, когато увеличи обема си двойно.

6. Загрейте плитък тиган или тиган за палачинки, намажете с олио, гребнете с черпак от тестото и разпределете равномерно по цялото дъно на съда.

7. Когато започнат да се образуват шупли, обърнете катмата да се изпече и от другата страна. Продължете така, докато сместа свърши.

8. Катмите могат да се поднесат както със сирене, така и с конфитюр.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясна мая, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти