Еклери с плодово пюре

И карамелизирани орехи!

Еклери с плодово пюре
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

В едновремешните сладкарници наред с бухтички, тулумбички, скалички, сухи пасти и други подобни отдавна забравени вкуснотии се предлагаха и еклери.

Те се топяха в устата, а кремчето блажено се разтичаше по устните и брадичките на дечицата, които си ги похапваха с блеснали очи. Днес вече онези сладкарнички с боза от 4 стотинки не съществуват, а еклерите също са кът.

Затова ви предлагаме да си доставите с наша помощ онази позабравена радост за душата!

Необходими продукти за 12 броя:

За тестото:
1 ч. ч. вода
5 с. л. масло
1 ч. ч. брашно
3 яйца
1 щипка сол

За пълнежа:

5 ябълки или круши, обелени и нарязани на едри парчета
1 с. л. масло
2 с. л. захар

За орехите:

½ ч. ч. орехи
1 ч. л. масло
2 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200°С. В съд се слагат да заврат водата, маслото и солта. Когато сместа заври, се прибавя брашното, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото се маха от огъня, оставя се да поизстине за 3-4 мин.

Прибавят се яйцата едно по едно, като тестото се разбърква, докато всяко яйце напълно се поеме от сместа. Готовото тесто се шприцова на ивици с дължина 10 см. или кръгове, върху хартия за печене.

Еклерите се пекат 10 мин. на 200°С и 15-20 мин. на 180°С, докато изсъхнат и се зачервят добре. Изваждат се от фурната, изстиват и им се отрязва капаче.

Маслото за плънката се загрява и в него се слагат плодовете и захарта. Всичко се задушава, докато ябълките или крушите омекнат. Когато изстинат се прецеждат от сиропа и се пасират. С полученото пюре се пълнят еклерите.

Маслото за орехите се слага да се разтопи, прибавя се захарта, разбърква се и се слагат орехите. Когато започнат да се карамелизират, се махат от огъня. Изсипват се в намаслена тавичка. Когато изстинат, се поръсват върху пюрето. Еклерите се затварят с капачетата и се поръсват с пудра захар.

Идея:
Към плодовото пюре може да се прибави чаша разбита сметана. Продуктите са за 10-12 броя.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти