2 пъстърви (по 400 г всяка)
40 г краве масло
20 мл олио
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
за соса:
200 г домати
50 мл зехтин (студено пресован)
4 стръка магданоз
4 стръка босилек
2 филета аншоа
1 скилидка чесън
сокът от 1/4 лимон
сол и черен пипер на вкус
Пригответе поне веднъж тази лесна за приготвяне и много ароматно предложение за любителите на рибни ястия.
Начин на приготвяне:
Пъстървите се филетират. Филетата се овкусяват със сол и черен пипер и се овалват в брашно.
Маслото и олиото се загряват и рибата се пържи в мазнината, до златисто.
Семките на доматите се отстраняват, месестата част се нарязва на кубчета.
Чесънът се смачква, аншоата се наситнява. Листата на босилека и магданоза се нарязват на ситно.
Зехтинът се загрява и в него първо се запържва чесънът, след това се добавят аншоата и доматите. Сосът се готви 4–5 минути на слаб огън.
Дърпа се от котлона и се разбърква с лимоновия сок и билките. Овкусява се със сол и черен пипер.
Рибата се сервира със соса.
Прочетете още:
- Съвети за пазаруване на риба
- Как да почистим и сготвим шаран
- Няколко рецепти с речни риби
- Никулденски рибник
- Шаран с подлучен гъбен сос
- Най-добрата риба за зимата