Добрин Атанасов – шеф готвачът, който създава "магия" от храна

Добрин Атанасов – шеф готвачът, който създава "магия" от храна

Добрин Атанасов – шеф готвачът, който създава "магия" от храна
Снимка: Личен архив
1 от общо 5 гласа

Аз ям! вярва, че и най-обикновената храна може да се превърне в произведение на кулинарното изкуство, благодарение на фантазия и мъничко старание.

Ето защо си поговорихме за фууд стайлинг в домашни условия и с достъпни продукти с един от най-интересните шеф готвачи и фотографи на храна - Добрин Атанасов.

Ако търсите идеи за разчупване на рутината на семейната вечеря, можете да се вдъхновите от сайта azyam.bg.

Там авторските рецепти с гаранция за вкуса и красива презентация наброяват над 40, а в кухнята на Goodlife.bg, заедно с известния мастър готвач Аврам Големечков, продължават да се раждат интересни идеи и експерименти.

Какви са правилата на фууд стайлинга и можем ли да направим такъв в домашни условия с малко усилия? На този и още въпроси днес отговаря именно Добрин Атанасов...

Неговият канал Tasty Tales в Instagram предлага интересни интерпретации на традиционни ястия и типичното за професионалните стилисти – внимание към най-малкия детайл.

Добрин започва кариерата си в кухнята на едни от най-добрите ресторанти в България, работейки рамо до рамо с шеф готвачи, като Андре Токев, Андрей Стойлов и Димитър Димитров.

Вдъхновява се от социалните мрежи, книги и пътувания и се старае винаги да се отличава със собствения си стил. Ето какво ни разказа той по темата:

- Как се развива фууд стайлингът през последните години? Ние знаем, че храната трябва да изглежда вкусно и естествено – ако правиш фритата, например и бързо трябва да я заснемеш, но едно от яйцата се счупи върху плота, ще го почистиш или ще го оставиш, за да изглежда кадъра по-естествен?

Mисля, че няма много хора като мен, които да го практикуват. У нас има няколко човека, които правят стайлинг и снимат храна. Това е добре, защото малкото хора, които се занимаваме с това, можем да експериментираме и да го развиваме в България.

Ако яйцето се счупи по естествен начин, задължително ще направя няколко снимки и с него. Вярвам, че когато нещата стават естествено, снимките са още по-красиви и добре подредени.

- Има ли състезания за фууд стайлинг и какви умения се демонстрират там?

В България за сега няма такива, а по света от години темата за готвенето определено е гореща – фууд стайлингът е много важна част от готвенето на подобни събития. Най-голямото състезание, обаче е в Instagram, където хората показват много точно и ясно какво им харесва, определят тенденции и диктуват правилата. Би било интересно да направим и истинско състезание тук, какви ли биха били критериите, се замислям...

Снимка: Стоян Георгиев, Goodlife за Аз ям!

- Задължително ли е да разполагаме с екзотични и редки продукти, за да направим добър фууд стайлинг?

Не, не задължително да разполагаш с редки или екзотични продукти, за да направиш красива чиния. По-важно е да имаш въображение и добър фотоапарат, ако решиш да покажеш ястието на света. Останалото зависи от теб.

- Би ли ни споделил за три продукта или кухненски аксесоари, които можем да добавим на ястието си, за да изглежда то професионално стилизирано.

Аз много харесвам в снимките си да вкарвам кафява хартия за печене, стари прибори и цветове, според сезона.

- Може ли всеки да направи фууд стайлинг в домашни условия и с достъпни продукти?

В домашни условия дори е много по-лесно!

- Кои са твоите най-основни правила за сервиране на храна?

Важни са много неща, като започнем от цветовете на продуктите, приборите, времето с което разполагаме, дали ще печем или ще оцветяваме храна... Всеки фууд стилист има собствен почерк в поднасянето.

- Кои са най-простите ястия, които си стилизирал и какви похвати използва?

Бяха ме потърсили от един ресторант - пицария. Искаха да направят снимки на храната и да рекламират мястото. Просто една пица на хубав черен фон, малко брашно и един домат. Само това използвах и стана наистина добре.

Снимка: Добрин Атанасов за Аз ям!

- „Инстаграм, инстаграм, първо снимам, после ям“ – чувал ли си това? Какво се случи през последните години в социалните мрежи? Защо всички изведнъж започнаха да се вълнуват от храната и това как изглежда тя?

Нормално е да се вълнуваме за социалните мрежи – това е много мощна сила в днешно време. Добре, че са някои Instagram профили, за да ни научат похвати в естетиката при поднасяне на храна, а и да ни вдъхновят. Повечето артисти вече използват този канал основно, за да представят това, което правят – нормално е и хората да се повлияят и да започнат да се вълнуват как изглежда и тяхната трапеза, а след това и снимките, които публикуват.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти