При неправилно използване на слънцезащитни продукти вредата е по-голяма от ползата

При неправилно използване на слънцезащитни продукти вредата е по-голяма от ползата
Снимка: iStock

Ползите от слънчевите лъчи са известни на всички, но те могат и да вредят, особено в големи дози - рак и по-бързо състаряване на кожата, изгаряния, пигментации, дехидратация и т.н. Затова слънцезащитните продукти /кремове, лосиони, спрейове, масла/ имат значителна роля за профилактиката.

Но ако те не се използват правилно, не само не помагат, но и могат да навредят. Не се предоверявайте на слънцезащитните кремове, разумното излагане на слънце е най-сигурната защита. А ако не ги използвате правилно, вредата може да е по-голяма от ползата.

Най-уязвима към слънцето е бебешката кожа. Тя е много нежна, със специфична структура, недоразвити потни жлези и относително по-голяма площ спрямо теглото отколкото при възрастните. 

f
Снимка: iStock

Затова всяко неправилно третиране на този най-голям орган в човешкото тяло води до тежки последствия при бебетата и малките деца. Най-добрата защита при бебетата и малките деца е сянката. Те не трябва да се извеждат навън в обедните часове, когато слънцето е най-силно, а през останалото време задължителни са леките светли памучни дрехи и шапка. Децата до 1-годишна възраст не трябва да се излагат на преки слънчеви лъчи. Ако това се наложи на морския бряг или в планината, където слънцето е най-силно, се използват слънцезащитни средства с UV фактор 50, предназначени за бебета.

В останалите случаи стоенето на сянка без слънчева защита е най-полезно - кожата не изгаря, а отразените слънчеви лъчи образуват витамин Д. Да не забравяме, че кожата „помни“, изгарянията в детска възраст могат да доведат до рак на кожата десетилетия по-късно.

От водата и потта слънцезащитните кремове се отмиват. Ролята на водоустойчивите кремове е силно преувеличена. При потене кремът се отмива на определени места, където се е стичала потта, там кожата остава незащитена и изгаря. Така кожата става на петна. Същото се получава и след излизане от водата. За да са ефикасни, кремовете трябва да се нанасят на всеки 2-3 часа и след излизане от водата.

f
Снимка: iStock

За да предпазят добре кожата, слънцезащитните продукти трябва да се нанасят поне 30 минути преди излагане на слънце. И задължително върху ушите, клепачите и врата, които често се пропускат и те изгарят.

Избирайте внимателно продуктите за слънчева защита, пазарувайте от сигурно място, най-добре от реномирана аптека. Там могат да ви дадат съвет съобразно възрастта, особеностите на кожата, начини на нанасяне. На пазара се появиха фалшиви продукти, които предизвикват зачервявания, сърбеж, алергични реакции.

Не се подлъгвайте по UV фактора, над 50 разликата в ефективността е минимална. Колкото и висок да е факторът, той не предпазва на 100%.

f
Снимка: iStock

Основната защита е разумното използване на слънцето и правилното нанасяне на слънцезащитните продукти. Стоенето на слънце в обедните часове, особено с малки деца, е безотговорно.

Силното слънце потиска имунната система, затова хората с автоимунни заболявания се чувстват добре на слънце. За всички останали, особено при децата, резултатът е точно обратен. Затова малките деца често се разболяват на морето, когато неразумните родители прекаляват със слънцето.

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти