Как да познаем затлъстяването при домашните любимци

Как да познаем затлъстяването при домашните любимци
Снимка: Thinkstock

Затлъстяването е сериозен проблем, засягащ все по-голяма част от модерното ни общество. По последни данни то се квалифицира като сериозно хронично заболяване, засягащо не само хората, но и техните любимци.

Когато говорим за затлъстяване при домашните любимци трябва ясно да се поставят някои граници. Едно куче е с наднормено тегло когато е с 15% по-тежко от идеалното си тегло. При котките процентът е по-висок – 30%.

Над 40% от четириногите ни приятели са с наднормено тегло.

Наднорменото тегло предразполага към редица заболявания, повече от които са с тежки последици. Заболявания на опорно-двигателния апарат като куцоти, остеоартрит, тазобедрена дизплазия, дискови хернии са пряко свързани с наднорменото тегло. Освен тях в списъка се включват диабет, сърдечна недостатъчност, чернодробна липидоза, панкреатит, хиперадренокортицизъм и хипотиреоидизъм.

Качеството и продължителността на живот също са намалени. WSAVA ( World Small Animals Veterinary Asosociation) или иначе казано Световната асоциация на ветеринари,работещи с компанийни животни, публикува доклад, в който се споменава, че продължителността на живот на кучета с наднормено тегло е съкратен средно с 1,8 до 2 години. Освен това, отново по техни данни, разходите за медицински грижи и храна на такива животни са средно със 17% до 53% по-високи.

След като вече привлякохме вниманието ви, е време за просвещение!

Снимка: Thinkstock

Дали едно животно е затлъстяло се определя по скала за идеално телесно тегло (BCS). Тя има 9 точки, като всичко над 5 значи затлъстяване. Преценяват се няколко аспекта в телосложението – талия, обиколка на гърди, врат и др. Редица породи са предразположени към натрупване на излишно тегло – Лабрадор, Кокер Шпаньол, Бийгъл, Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол и др.

Женските кучета и мъжките котки са преобладаващата група спрямо половете. Разбира се, кастрираните животни са с предимство... Животните, които живеят в апартаменти и се движат в ограничено пространство, или не се разхождат, често също влизат в графата рискови.

Храненето на воля също е огромен фактор. Спазването на дажбите е от голямо значение. Даването на прекомерно много лакомства, а също и просенето на храна от масата, води до бързо затлъстяване. Понякога стопаните грешно тълкуват сигналите на любимците.

Снимка: Thinkstock

Котките например никога нямат нужда от социален контакт, за да покажат че са гладни. Когато котето се умилква, не означава че е гладно, но ако му дадете храна в повечето случаи няма да ви откаже. Друго грешно схващане е, че само младите котета искат да играят. Котките на всяка възраст с радост ще приемат една весела игра, която да ги поддържа във форма.

Спортуването е необходимо, като само разходките не стигат. Хидротерапията за кучета с ортопедични проблеми в напреднала възраст е добър избор. Използването на купи за хранене с лабиринт при котките помага за по-бавното хранене и запазва интереса им. Давайте само ниско калорични специални лакомства.

Запомнете – размерът на лакомството няма значение, важен е жестът, самото действие, а не количеството! Помислете за други начини за награждаване – игра, разходка, играчка.

Когато животното е диагностицирано с наднормено тегло, най-добре се консултирайте с ветеринарен лекар относно промените в режима на хранене, вида храна и количеството ѝ.

Запомнете – това е един динамичен процес, изискващ търпение и много усилия от страна на стопаните! Те трябва да приемат, че кучето или котката са част от семейството, но техните нужди са различни. Превенцията е по-добра от лечението, затова не пропускайте да се осведомите за кондицията на вашият четириног приятел при всяко посещение при ветеринаря си.

Автори:
Д-р Иван Станоев и д-р Любов Атанасова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти