"Златният ритон" в Пловдив

"Златният ритон" в Пловдив
Снимка: Thinkstock

От днес до 5 декември в Пловдив се провежда за 22-ри път Фестивалът на българското документално и анимационно кино "Златен ритон". 38 филма ще се борят за голямата награда в две категории - документално и анимационно кино, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

В допълнителната информационна програма са включени още 18. Входът за прожекциите в "Лъки- Дом на киното" и клуб "Петното" е свободен. Откриването на фестивала е от 19 часа в понеделник с филма " Усмивките на българските комедии" – последният филм на проф. Иван Георгиев-Гец, довършен след смъртта му от Радослав Илиев.

Сред филмите в конкурсната програма, 27 са подкрепени от Националния филмов център, три- от БНТ, а осем са независимите продукции. Сред 13-те анимационни филма е и "Пук" на реж. Анри Кулев по пиесата на Валери Петров.

Председател на журито на "Златен ритон" е проф. Иво Драганов, членове са Светлана Куюмджиева, Симеон Сокеров, Иван Тонев и Андрей Паунов. Автор на статуетките, които ще бъдат връчени на най- добрите, е скулпторът Неделчо Костадинов.

Журито ще определи победителите в няколко категории - най-добър документален филм, най-добър анимационен филм, награда за режисьор в двете категории, награда за дебют. Своя награда по традиция определя и община Пловдив, има награда и на критиците.

Сред документалните филми в конкурсната програма преобладават заглавия, свързани с конкретни личности от българската памет. Зрителите ще могат да видят " Васил Гендов – мит и реалност", сценарист Александър Грозев, реж- Илия Костов, "Добри Желязков- фабрикаджията"- на същия режисьор, "С глава в стената" – филм за Андрей Баташов на Велислава Дърева и режисьора Антони Цонев, "Известният непознат" на Светослав Овчаров, посветен на Иван Стоянович, "Ботев в сянката на паметника".

Сериозна група са и филмите с историческа тематика – " Приказки от Балканите" на Михаил Мелтев за балканските войни през 1912-13, "През сълзи" на Станимир Трифонов- портрет на съвременните арменци в България, "Пътят на буквите" на Ралица Димитрова- за св. Кирил и Методий.

Събитие в анимационната програма определено е 75 минутният "Пук" на Анри Кулев по едноименната пиеса на Валери Петров. В ролите ще видим Стоян Алексиев, Ивет Минковска, Елица Черкезова.

Интерес предизвикват и "Любов с превалявания" по идея на Христо Ганев, осъществена от неговия внук, режисьора Андрей Кулев и Ася Кованова, 22 минутният " Щрих и стих"- филмов проект за визуална поезия по идея на Весела Ганчева, "Метаморфоза" на Андрей Цветков по идея на Слав Бакалов.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти