Златина Петрова - българката, която спечели световна награда за уебдизайн

ф
Снимка: Личен архив

Златина Петрова е дизайнер и креативен директор в международната комуникационна агенция Fairhead Creative. Притежава магистърска степен по уебдизайн и 10 години опит в сферата на UX и UI дизайна, уеб дизайна и графичния дизайн. Златина е и ментор на стартъп компании за изграждането на дигиталните им продути в различни предприемачески състезания и формати.

Миналият месец тя спечели най-високото отличие за уебдизайн от най-големия в света конкурс за дизайн A’ Design Award & Competition. Наградата беше връчена за уебсайта BuiltForImpact.net на официална гала-церемония в Комо, Италия.

ф
Снимка: Личен архив

Трофеят се присъжда за изключителния дизайн, технология, креативност и иновация на уеб платформата. Българката получи и номинация за дизайнер на годината. Отличеният сайт беше показан на изложбата „Най-добрите дизайни на годината” и представен в специално печатно издание за конкурса.

Срещнахме се с нея, за да я разпитаме за живота й, наградата и разбира се, любовта към дизайна и изкуството:

Edna.bg: Златина, разкажи ни накратко за теб като Edna успяла жена.

Златина: Животът ми се завъртя по много неочакван и вълнуващ начин. Завърших бакалавърска степен по Бизнес администрация, работих във финансовия свят за кратко и преди 7 години реших да променя професионалния си път и да се отдам на голяма моя мечта - графичният дизайн и по-конкретно уеб дизайнът. Не след дълго завърших магистратура по уеб дизайн и основах свое creative студио. В момента съм криейтив директор на международната агенция Fairhead Creative.

От юни 2019 г. съм носител на най-високото отличие за уебдизайн на най-големия в света конкурс за дизайн A’ Design Award & Competition за уебсайта BuiltForImpact.net. Получих и номинация за дизайнер на годината.

Извън дизайна обожавам да се разхождам в планината, да готвя и да спортувам.

ф
Снимка: Личен архив

Edna.bg: Защо избра да бъдеш дизайнер и какво те вдъхнови да създадеш отличения уебсайт BuiltForImpact.net?

Златина: Избрах да стана дизайнер, защото това ми дава възможност да подкрепям компаниите, с които работя, да открият иновативни начини да изразят мисията си визуално. Дигиталният свят в момента е пренаситен с брандове и добрият маркетинг не е достатъчен - хората са добре информирани и искат да знаят повече. Днес не „купуваш” продукт или услуга, а мисията на компанията. Например, когато купуваме биоразградими платсмасови продукти или хартиени чаши за напитки, ние не само използваме тези продукти, но и инвестираме в мисията на фирмита за опазване на околната среда и това ни носи удовлетворение.

Така се роди и уебсайтът BuiltForImpact.net, разработен за Fairhead Creative. Той e създаден по уникален дизайн метод, който подкрепя компании с кауза да изпъкнат онлайн, да увеличат своите продажби и да направят положителна промяна в света.

Аз и екипът на агенцията ежедневно подкрепяме значими каузи като борбата с трафика на жени - второто най-нарастващо престъпление в световен мащаб.

ф
Снимка: Личен архив

Edna.bg: Какви качества са необходими за всяка жена, за да се издигне в кариерата? Какви препоръки би дала на жените, които се стремят към тази професия?

Златина: Най-важните качества за всяка жена са да бъде гъвкава, себе си, смела, да се заявява открито, да не се страхува от провал, да подхожда с любопитство и да не се притеснява да учи и пробва нови неща, да бъде креативна, прецизна в своята работа и да подхожда с грижа за екипа и клиентите си. Хубавото е, че всички тези качества са присъщи на женската природа.

Edna.bg: Какво те зарежда, за създаваш невероятни дизайни всеки ден?

Златина: Зарежда ме мисълта, че, работейки за компании с кауза, всеки ден допринасям за позитивна промяна на света.

ф
Снимка: Личен архив

Edna.bg:Как съчетаваш кариерата и личния живот с любимия човек?

Златина: Всяка дама успява да постигне своя баланс между кариерата и любимия човек в даден момент. Самата аз много обичам да прекарвам пълноценно време със семейството, приятелите и любимия човек, когато имам тази възможност, за да мога спокойно да отдам другото време на работата си. Имам късмет, че съм обградена от хора, които ме подкрепят в начинанията и ми дават свободата да бъда себе си и да се развивам.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти