Жълт код: как да опазим здравето си в горещините

Повече случаи на инфаркти и инсулти заради топлото време отчитат медиците. Резкият скок на температурите се отразява най-вече на възрастните, които често имат проблеми с кръвното налягане или се обезводняват.

Кардиологът д-р Александър Носиков посъветва възрастните при температури над 33 градуса да търсят по-прохладни места или да използват климатик. Не трябва да забравят и да пият вода.

Кои храни да избягваме в най-горещите летни дни

На младите той препоръча да не се излагат на пряка слънчева светлина между 11 и 16 ч. Тогава не е препоръчително да се употребява и алкохол. При тази възрастова група съществува риск от топлинен удар.

За децата той предупреди, че се обезводняват лесно и затова посъветва да се извеждат рано сутрин или вечер.

Работата в жегите създава риск от трудови инциденти заради забавените рефлекси на работещите, предупреждават от Инспекцията по труда. Освен че намаляват работоспособността, високите температури са предпоставка за инфаркти и инсулти.

От Инспекцията напомнят на работодателите, че законът ги задължава да намалят риска при работа в такива условия, като независимо от обявения код, осигурят температура между 18 и 25 градуса в работните помещения и до 33 в някои изключения. При работа на открито, предприемането на мерки е задължително при обявени оранжеви и червени кодове.

10 съвета за спокоен сън в летните горещини

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти