„Животите на всички хора са приказки, написани от Божиите ръце“: 215 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен

„Животите на всички хора са приказки, написани от Божиите ръце“: 215 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен
Снимка: Getty

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му - перачка. Андерсен искал да стане оперен певец и затова през 1819 г. заминал за Копенхаген. Гласът му обаче бил слаб, приели го като ученик по танци в Кралския театър. Директорът на театъра, Йонас Колин, го взел под свое покровителство и останал негов приятел до края на живота си. Лично крал Фредерик VI се заинтересувал от момчето и му уредил да учи безплатно в класическа гимназия в Слагелзе, пише сайтът Artday.bg.

Припомнете си няколко мисли от Андерсен в галерията ни ТУК

Преди още да започне училището, Андерсен издава през 1822 г. първата си книга. През 1829 г. постига голям успех с „Пътешествие пеша от канала Холмен до източната част на Амагер“ - книгата излиза и на немски, - а през 1833 г. получава от краля пътническа стипендия. Така Андерсен осъществява първото си странстване из Европа - посещава Германия, Франция, Щвейцария и Италия. В началото на 1835 г. излиза първият му роман „Импровизатор“. През същата година е издадена в Копенхаген и част от неговите „Андерсенови приказки“.

h
Снимка: Getty

С творчеството си Андерсен донася голяма слава на своята страна. Затова в негова чест в столицата на Дания е издигнат паметник, превърнал се в символ на Копенхаген - бронзова фигура на малката русалка. Най-авторитетната награда в света за детска литература носи името на Ханс Кристиан Андерсен.

h
Снимка: Getty

Неотдавна ранна творба на Ханс Кристиан Андерсен бе открита на дъното на архивна кутия близо до родния град на датския писател. Експерти смятат, че е писана в ученическите му години. Творбата, наречена „Лоената свещ“ (от англ. - Tallow Candle) вероятно е и първата приказка на световноизвестния разказвач. Историята в нея описва една почитана свещ, която след време обаче бива занемарена и пренебрегната, докато нейната вътрешна красота не бива открита и възпламенена наново.

Откритият ръкопис е посветен на г-жа Бункелфлод „от нейния отдаден Х. К. Андерсен“. Експертите твърдят, че приказката е написана от автора на „Грозното патенце“ през 20-те години на XIX век. Смята се, че г-жа Бункелфлод е вдовица, която писателят посещавал, четял ѝ и вземал от нея книги назаем като дете.

h
Снимка: Getty

Припомнете си няколко мисли от Андерсен в галерията ни ТУК

h
Снимка: Getty

Не пропускайте нашия раздел ОФЕРТИ, в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти