Живите богини, обречени на безбрачие

Биляна Траянова

Една обвита в мистерия традиция на Непал ни прави почти фанатични на тема снимане.

Навсякъде из улиците на Катманду има портрети на бивши и настоящи Кумари.

Кумари са живи богини. Вярва се, че те имат специални сили. Могат да лекуват болните, изпълняват конкретни желания, благославят за закрила и просперитет.

Живите богини притежават силата да правят връзка между света на живите и света на божественото. Кумари означава момиче - девица. Избират момиченца на възраст между 3 и 5 години и ги подлагат на страховити изпитания, които да отсеят всички, освен една - следващата богиня Кумари.

Първото условие е момиченцето да е от определена каста в общността на Невари, да е абсолютно здраво и да няма никакви белези или родови петна по тялото. Следва внимателното проучване на хороскопа на детето. Ако то отговаря на специалните описания в древните книги, свещениците трябва да проверят дали детето отговаря на 32 изисквания, сред които и някои истински шокиращи.

Малкото момиченце трябва да влезе само в полутъмна стая, в която има разпръснати прясно отрязани глави на биволи и овни, кървящи и едва осветени от фенери. Истинската Кумари не трябва да показва никакъв страх. Освен това тя трябва да пренощува в храм сред статуи на дракони и змии, отново без да покаже и най-малък знак на страх.

Ако премине и през този кошмар, момиченцето ще трябва да избере предмети, принадлежали на предишната Кумари сред много поставени пред него предмети. Когато новата Кумари бъде избрана, започват сложни ежедневни ритуали, които да поддържат нейната божественост.

В къщата на Кумари в центъра на Катманду ни обясняват, че малката богиня се показва на дървения прозорец всеки ден в 11 часа и благославя поклонниците си. В останалото време тя стои скрита и никой не трябва да я вижда. На никой не се позволява да я снима дори, когато се показва на прозореца.

Чували сме, че Кумари не трябва да стъпват на земята и дори в малкото дни на фестивали, когато с церемониално шествие ги извеждат навън, дори тогава те биват носени на ръце на специална платформа - паланкин. Малките богини трябва всеки ден да бъдат обличани със специалните си дрехи в червено, гримирани по специален начин и накичени със специалните им бижута.

Много искаме да зърнем Кумари. Но свещениците в къщата и в Катманду са категорични, че не можем да я снимаме. Няма да крием колко сме разочаровани!

Ден по-късно се озоваваме пред дома на друга малка богиня, на около 20 километра от Катманду. Гидът ни влиза да преговаря с хората, които се грижат за нея - т.нар. кумарини.

Традицията датира поне от десети век. Тя е свързана с женската енергия, наричана още шакти. Шакти е свързана със състояние, предизвикано от магически заклинания и ритуали, като се предполага, че чрез тях хора могат да бъдат трансформирани в божествени същества със свръхестествени сили. Шакти е съзидателната енергия на Вселената. Всичко, което има шакти е живо, сияйно и желано.

Преговорите да снимаме Кумари са минали успешно, макар да имаме условието да прекараме с нея не повече от 5-10 минути.

Почитането на Кумари се е превърнало в дълбоко вкоренен култ. Тази традицията се подхранва и днес.

Да изберат дъщеря им за Кумари е огромна чест за семейството. Въпреки много трудния период, който предстои на това дете, невари смятат, че благословиите, които ще получи семейството от малката, обявена за богиня тяхна дъщеря ще им донесе много ползи.

Същевременно да имаш Кумари е обременяваща за семейството отговорност. Бащата трябва да осигурява специалните дрехи от скъп плат, Кумари трябва да бъде гримирана всеки ден, стая в къщата трябва да бъде отделена за поклонения, да бъде поставен в нея трон, където богинята да посреща своите поклонници. Семейството трябва да изпълнява специални ритуали - пуджа заедно с малката богиня всяка сутрин.

На момиченцето Кумари не е позволено да излиза навън, краката му не трябва да докосват земята. За да бъде показана на вярващите по време на фестивали, тя трябва да бъде носена на ръце… Много храни са забранени на Кумари, например яйца или пилешко месо. Всичко в къщата трябва да се съхранява ритуално чисто. Около нея никой не трябва да носи нищо от кожа. Но най-вече малката богиня не трябва да кърви. Дори капка кръв да излезе от детето - това е краят на божествения период. Защото се вярва, че богинята напуска тялото на избраното момиченце при първата загуба на кръв.

При първия месечен цикъл момиченцето отново се връща обратно към нормалния живот, а невари избират нова малка богиня.

След толкова години на изолация, глезене и непрестанни ритуали, прехода на момичето от живот на богиня към живот на смъртен е доста труден. Особено като се има пред вид суеверието, че мъж, който се ожени за бивша Кумари, ще умре още в същата година.

Невара смятат, че духът на богинята е все още силен в бившата Кумари и това ще погуби мъжа.

През Средновековието почти всеки град в долината Катманду имал своя Кумари. В Патан или в Катманду живее най-важната, царска Кумари. С нея се съобразява управляващият владетел, преди избора ѝ, нейният хороскоп се съпоставя с тази на царя и трябва да отговаря на определени изисквания, за да бъде избрана царската Кумари.

Все по-често тази традиция бива подложена на критики, заради тази форма на насилие над деца, която не има дава възможност да изживеят свободно своето детство, да играят с други деца, да посещават училище, да имат свой собствен избор. Особено тежко е на царските богини, които спазват строги правила за чистота и сегрегация (отделяне от обществото).

Макар съдът в Непал да подкрепя традицията като наследство с културно и религиозно значение, днес Кумари получават издръжка от държавата, както и доживотна пенсия.

Свещениците споделят, че с всяка изминала години, желаещите да се явят за избор на Кумари стават все по-малко. А така е много трудно да се идентифицират 32-та лакшина, или т.нар. признаци на съвършенство. Според тях Кумари трябва да притежава бедра като на елен, гърди като лъв, врат като раковина, тяло като дървото Банян, да има златен тен, мекия глас на… патица, и много други,  които са показателни на бодхисатва, или просветлено същество.

Гледайте епизода за живите богини на Непал от "Без багаж" в събота, 27 февруари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Изкуството да се шляеш

Ден, след който не можеш да заспиш

Как любопитството лекува страха

Дивото зове...

"Майката" на всички билки

Откъде идва най-качественият чай на света?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти