Създадено за Always

Жените, които не се отказаха и покориха света

Жените, които не се отказаха и покориха света
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

За да бъде чут, женският глас трябва да се извиси над примирението, страха и апатията. За да бъде истински силна, жената трябва да осъзнае красотата отвъд физическите дадености -  в жизнеността на мисленето си, в динамиката на търсенията си, в мащаба на целите си, в целеустремеността на амбициите си. За да придобие смелост, момичето трябва да е образовано, защото именно там - в книгите, в знанията и учебниците, на училищната скамейка са тайните, които дават самочувствието на всяка жена да открие личния си свят и открито да заяви себе си.

Образованието е базово изискване за функционирането на всяка съвременна общност и основно право на гражданите на всяка държава. То е мощен инструмент за намаляване на неравенството, тъй като дава на хората вещината да станат пълноценни и независими. Образованието позволява на жените да се противопоставят на дискриминационните механизми, на традиционните роли и така да променят живота си в посоката, която считат за своя. Образованието е най-мощният инструмент за промяна на женската позиция в обществото.

Много жени с нелеко детство не се отказват, нито примиряват пред тежката си съдба, а я променят с помощта на образоването. Сред тях са американската телевизионна водеща Опра Уинфри, френската певица Едит Пиаф, американската актриса Чарлийз Терон и американската актриса и певица Лейтън Мийстър. Всички те, редом с много други, доказаха, че за да реализираш пълния си потенциал не е задължително да израснеш със сребърна лъжичка в устата, а се иска упоритост и решителност. Вижте техните истории в нашата галерия.

Жените, които днес са вдъхновения за много от нас

В България все още много момичета растат в бедност, което ги излага на по-висок риск от  ранно отпадане от училище. Те често попадат в ограниченията на недоимъка и нямат достъп до извънкласни дейности, които да подпомогнат заложбите и уменията им. Маркетингово проучване, проведено в периода януари-март 2020 на територията на цялата страна, разкри, че сред основните причини за ранното отпадане от училище са слабата заинтересованост и занижен контрол върху цялостното развитие на детето от страна на родителите, както и ниското образователно равнище на семейството и близките. Това води до слаб интерес към учебния процес и липсата на мотивация от страна на ученика. Началният и прогимназиалният етапи от обучението са времето, в което децата най-често прекъсват образованието си.

Проучването открои мерките, които да бъдат предприети за превенцията на риска от отпадане от училище, а именно: създаване на екипи, работещи съвместно с родителите, органите за закрила правата на детето и органите за борба срещу противообществените прояви на малолетните; допълнителни индивидуални занимания с учениците и включването им в извънкласни дейности.

Always е марка, която винаги е подкрепяла жените и младите момичета в трудни моменти. В партньорство с фондация „Заедно в час“ Always участва в реализацията на програмата за подпомагане  на ученици неравностойно положение, чиято основна цел е насърчаването на ключови умения, нагласи и по-висока мотивация за учене. За всеки пакет Always, закупен от Kaufland в периода 01.03. – 23.05.2021 г Проктър и Гембъл България дарява средства до максималната сума от 20 000 лв на фондация „Заедно в час“ за подкрепа на децата и учителите, участващи в програмата.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Смисълът на образованието е в неговата сила да създава мислещи и независими личности, които имат смелостта и знанията да променят себе си и реалностите, в които живеем. Някъде там, свито на овехтелия чин в малкото училище, може би седи момиче, притежаващо искрата, с която да дари повече светлина на света. А всички ние можем да му помогнем да я разпали.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти