Жега или застудяване? Ето какво време ни очаква през септември

любов есен
Снимка: Thinkstock

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 31° и 36°, а най-ниските – между 2° и 7°. Това съобщиха от НИМХ. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

През първите няколко дни от септември ще е предимно слънчево и в по-голямата част от страната горещо с максимални температури между 31° и 36°. Към средата на първото десетдневие от северозапад на югоизток ще премине слабо изразено атмосферно смущение и на отделни места ще превали краткотраен дъжд.

През втората половина от периода температурите относително ще се понижат, но отново ще са по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В края на десетдневието облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, а времето ще е спокойно и предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с превалявания има около 14-15-и и около 18-и септември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-и, 26-и и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 02 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 11 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 22 мин. и залязва в 19 ч. и 11 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 49 мин.

жена есен хороскоп
Снимка: Thinkstock

Фазите на Луната през месеца са: на 06.09 - първа четвърт, на 14.09 – пълнолуние, на 22.09 - последна четвърт и на 28.09 – новолуние.

На 23 септември в 10 ч. и 50 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти