Жажда за история: България - памет и чест

Жажда за история: България - памет и чест
Снимка: pametichest.bg

Сдружение „България – памет и чест” и гражданско обединение "Единни за промяна" представят албума „България – памет и чест”.

Той е реализиран в тясно сътрудничество с местни и чуждестранни партньори, сред които редица български общини, фондации, организации и дружества. Идеята на творческия екип се заражда, като следствие на полемиката между образователните институции и обществото във връзка със съдържанието на учебниците по история и литература.

„След като дори от МОН определят учебното съдържанието като тежко, на моменти дори скучно, с много теория и малко практика, ние осъзнахме необходимостта от създаването на практически, занимателен, увлекателен и атрактивен инструмент, чрез който най-малките ученици да изследват историята, посредством творчество и забавление” – заявиха инициаторите на проекта. В луксозното илюстровано издание с твърди корици българската история е представена интересно и достъпно. В него са предвидени 120 позиции, които малчуганите ще откриват, за да залепят върху тях съответстващите на историческите факти и обекти цветни стикери. Стикерите са специален подарък към книжка за оцветяване. Всяка седмица по една книжка за оцветяване с подарък 6 цветни стикера ще излиза на българския пазар. Занимателните книжки отговарят на 30-те теми, застъпени в албума „България – памет и чест”. 

Първата книжка, озаглавена „Вяра и език”, ще излезе на 19-ти май. Отбелязвайки празника на българската просвета и култура, и на славянската писменост ще излезе и луксозното издание „България – памет и чест”. Албумът, книжките за оцветяване, заедно с цветните стикери ще се продават на достъпни цени в разпространителската мрежа на периодичния печат.

Основната цел на проекта е, чрез представянето на отделни факти, събития и личности от славната българска история, да събуди любопитство към българското у най-малките. Това ще се осъществи под формата на игра, творчество и ангажираност. Проектът предвижда издаването на 30 книжки за оцветяване. Авторските рисунки в него са дело на младите художнички Лена Старибратова и Петра Вълчева, завършили специалност „Стенопис”. Талантливите възпитанички на Художествената академия разработиха над 300 илюстрации. Всяка книжка съдържа десет картинки за оцветяване със сюжети, личности и бележити сцени от българската история. Всяка седмица най-малките последователи на Христо Ботев, Васил Левски, Светите братя Кирил и Методий, Райна Княгиня и други български герои, ще получават подарък към всяка книжка за оцветяване – 6 стикера, чиито места ще търсят в специалното издание от 140 страници.

Албумът с твърди корици, озаглавен „България – памет и чест” е разработен от екип историци, оглавен от Захарин Захариев, магистър по история, бакалавър по философия и специалист по история на България. В луксозното издание „България – памет и чест” българската история е илюстрирана от редица снимки, а описанието на събитията и фактите е на достъпен за подрастващите език. Дизайнът и обработката са дело на именития фотограф Борис Карпузов, основател на студио Рефлекс 1. "България – памет и чест" няма да бъде поредният клиширан учебник в ръцете на нашите деца.

Това е забавно и занимателно четиво, чрез което българчетата да се докоснат до родната история, изучавайки я чрез игра и творчество. „За нас родолюбието е основна ценност и докато патриотизмът се превръща в разменна политическо-медийна монета, ние активираме най-славните моменти от българската история, които изучавайки под формата на игра, децата ни да съхраняват в сърцата си, за да се превърнат в родолюбиви и отговорни граждани. Европейската интеграция преминава през познаването на родната история. Това е единственият начин, вдъхновявайки порасналите ни наследници, да ги мотивираме да инвестират знанията, опита и образованието си в родната икономика, вместо да го експортират вън от страната си. Ето защо първата книжка за оцветяване, озаглавена „Вяра и език”, с която ще стартираме е посветена на най-съкровената ценност, определяща ни като народ – празника на българската просвета и култура, и на славянската писменост.” – заяви Ива Екимова, говорител на сдружение „България - памет и чест”.

Към албума „България – памет и чест” и принадлежащите към него книжки за оцветяване с цветни стикери вече проявиха интерес десетките български училища от чужбина, които са готови да го внедрят в часовете по история още от предстоящата учебна година. Събуждайки въображението на нашите деца, ги провокираме да влагат творческо мислене при оцветяването на авторските рисунки в книжката, като по този начин лесно научават фактите и славните герои от българската история.

За всички, които обичат българската история албумът, книжките за оцветяване и цветните стикери са достъпни онлайн ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти