Защо винаги ще помним несподелената любов

самота сама
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Има нещо привлекателно в научните обяснения на ежедневните неща. Разбираш, че не си сам в проблемите си, че те са известни и изучавани от някого и, ако имаш късмет, даже си имат и име.

Като например онзи момент, в който не можеш да избереш череши ли да си купиш или ягоди, защото обичаш еднакво и двете.

Нарича се когнитивен дисонанс. Легендата твърди, че едно магаре, поставено между две еднакви по големина и апетитност купи сено било умряло от глад, защото не можело да реши от коя да започне.

Ако примерът с магарето не ви харесва, ще ви дадем друг. Когнитивен дисонас е и от „Два стола – земята“. Когато се чудиш прекалено много какво (или пък кого) да избереш, често оставаш с пръст в уста.

За съжаление, в училище не се изучават всички ефекти и синдроми, които биха ни помогнали после в живота да преодоляваме трудностите – емоционалните си, най-вече.

Ефектът „Зейгарник“ е едни от тези полезни „ефекти“, за които на човек му се иска да го е знаел по-рано, за да си спести много служебни и лични нерви.

сама
Снимка: Thinkstock

Той описва способността на мозъка ни да си спомня много по-добре онези задачи, които са останали незавършени, а да не помни или да си спомня слабо завършените задачи.

Обяснява защо мислите повече за предстоящите задачи, вместо блажено да си спомняте завършените и да се поздравявате за успеха.

Обяснява и защо можем да помним цял живот несподелените си любови – защото, също като задача в офиса, те са останали незавършени.

самота
Снимка: Thinkstock

Ако имате такава любов, която ви измъчва години наред и въпреки всички други хубави моменти, нечий образ се връща отново и отново в главата ви, „излъжете“ мозъка си, че историята е приключила.

Напишете писмо с обяснение в любов, което после да отиде в кошчето.

Представете си в пълни детайли как любовта ви се развива, но после се разочаровате и си тръгвате. Само мислено. Казват, че помагало.

Или пък бъдете смели и се опитайте отново, макар и след години, да имате втори шанс с тази ваша несподелена любов.

самота сама
Снимка: Thinkstock

Човек никога не знае дали мълчанието отсреща е отказ или мълчаливо съгласие, докато не попита направо. Дори да се разочаровате, задачата ще е завършена. 

И ще можете да продължите нататък, без да изпитвате повече ефекта "Зейгарник". 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти