Защо ще прочета книгата на Криско, макар той да не ми е любимият изпълнител

Криско
Снимка: БГ Книга

Велина Томова

Криско и книга е като магаре и Космос, ще си кажат някои. Всъщност казват го много хора от мига, в който певецът обяви, че ще издава книга.

„Откъде накъде тоя точно ще пише книга“. „Това е недоразумение – рапър да пише“. „Изобщо не искам да знам какъв му е животът на тоя“. „Какво толкова е успял тоя, че да издава и книга“.

Това са реални мнения на реални хора, които, също като мен, не включват Криско в списъка с любимите си изпълнители.

Само че „тоя“ наистина е успял. За нашите ширини и нашите мащаби той Е успешен изпълнител и продуцент.

Ако се чудите какво продуцира, защото вероятно не знаете, също както и аз не знаех, Криско има собствен лейбъл.

Написал и продуцирал е абсолютни хитове като “И Ти Не Можеш Да Ме Спреш”,“Кой Ден Станахме” с Ангел и Моисей и всички песни на Тита.

криско
Снимка: БГ Книга

Да, ако вече си ги тананикате, въпреки че се мразите за това, не е нужно да давам друго доказателство за това, че тези парчета СА хит.

И Криско стои зад тях.

Песните му ги знаят даже децата от детската градина.

Ето затова Криско наистина е успял тук. Не е нужно да го харесваме, но е нужно да не подхождаме предубедено към всеки, който „носи шапка с козирка“.

 „Това, че изглеждам така, не значи че не може да ми се има доверие“, каза изпълнителят по време на пресконференцията за представянето на книгата.  

Дори само това изречение ми беше достатъчно, за да реша, че ще прочета книгата „Пътят нагоре“.

Човек, който успява да отговори на критиките с усмивка, заслужава уважение.

Криско
Снимка: БГ Книга

Всъщност книгата не е истинска биография. Да, в нея има истории от живота на Кристиан Талев, но те са обединени от друга цел – не да изтъкне себе си, а да обясни чрез примера си, че е възможно да се успее тук.

„Книгата съм я написал така, че да я четат младите хора. Но в нея могат да открият нещо и родителите им, че и бабите и дядовците“, обясни той.

Криско
Снимка: БГ Книга

Питах го „Какво ще каже на родителите, които ще откажат да купят на децата си тази книга“, той се засмя и отговори „Нека първо родители да я прочетат и тогава сами ще я дадат на децата си“.

От цитатите, които се появяват в страницата на издателството БГ Книга, което стои зад този проект, мога да заключа, че всъщност говорим за наистина мотивираща книга, в която се говори за неща, които младите хора искат да чуят.

Как не трябва да се предаваш при първите неуспехи. Как е нормално да се вдъхновиш от някой (той не крие, че някои от песните му приличат на тези на Ъпсурт), но че после трябва да откриеш собствения си път и стил.

„Искам с книгата да мотивирам младите хора в България да работят за мечтите си“, казва той.

Не че родителите не могат да им ги кажат. Не че не им повтарят непрекъснато да не се предават и да не спират да учат, за да успеят

Криско
Снимка: БГ Книга

Но когато ти го каже Криско, думите имат друга тежест. А и той знае как да говори (пее) така, че всички да научат думите. Значи знае как да отправя послания, които да бъдат чути.

Виждала съм с очите си опашките пред книжарниците, когато влогърът Емил Конрад издаде първата си книга. Вероятно ще има опашки и за книгата на Криско.

И вместо ние, които не харесваме Криско, да въртим очи и да се възмущаваме от младото поколение, което, видиш ли, е загубено, може би трябва да сме малко по-широко скроени и да видим какъв е бил пътят нагоре за това момче.

Защото той очевидно го е извървял, поне донякъде

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти