Защо се въвличаме в "отровни" връзки?

Защо се въвличаме в "отровни" връзки?
Снимка: Thinkstock

Милена Родригес

Нашият избор на партньори е процес, протичащ на етапи: първо идва съзнанието за привлекателната външност и/или личност на другия, после следва състояние на емоционална възбуда и накрая идва разкриването на дълбоките ни психологически нужди.

Разпознаването на седемте характеристики на модела на токсично свързване ще ви помогне да разберете какво се случва в живота ви, за да излезете от постоянното разочарование, болка и тъга по-бързо.

Ето и по кои белези да разпознаете отровна ли е връзката, която поддържате:

1. Повтаряемост

Участвали сте във връзка или връзки (отново и отново), които в началото ви дават основание да изпитвате надежда, но в края на краищата не оправдават очакванията и не предлагат удовлетворение. Началото и краят са едни и същи отново и отново. Всеки път, в който влизате във връзка или си тръгвате, имате чувството, че знаете сценария. Понякога хората могат да са различни, но началото и краят са едни и същи.

2. Конфликт

Няма значение колко хубави са чувствата в началото, дълбоко в себе си вие си знаете, че има нещо във връзката, което ви кара да се чувствате неудобно, дава ви усещане за несигурност и ви прави тревожни, ревниви, стресирани и т.н. 

3. Телесно усещане

Вие чувствате неприятна, но позната биологична реакция, която се задейства от нещо, което другият човек е казал или направил. Например, нивото на тревожност при вас скача с 10 пункта нагоре, имате чувството, че стомахът ви се обръща или се появава болка в челото.

4. Чувство за дълбока загуба

Когато дадена връзка приключи, вие оставате с усещането за загуба на нещо много важно (или по-скоро надеждата за нещо важно). Изпитвате празнота на мястото, където преди сте усещали ”истинска” свързаност, без значение доколко връзката е била пропита с несигурност, срам, унижение, болка и страдание. 

5. Натрапчиви мисли за връзката

Обмислили сте нещата и всъщност сте си решили, че отхвърлящата реакция на другия се дължи на вашите собствени думи и действия, които са го/я прогонили и въпреки това продължавате да храните идеята, че по някакъв начин можете да трансформирате другия в любящия човек, който толкова отчаяно и натрапчиво търсите.

6. Силна уязвимост под повърхността

Чувството ви за собствена стойност е заплашено и вие се чувствате зле в смисъл, че макар че преди сте подкрепяли другите и сте максимализирали уменията си за разрешаване на конфликти, в този случай се усещате пречупени и напълно уязвими.

7. Отцепени от съзнанието ви части на вашия собствен Аз

Под повърхността на психиката ви има дълбоки корени, от които е израсъл и моделът ви на токсично свързване. Несъзнателните травми са горивото за негативността, която изживявате във връзките си.

Разбирането на дълбоките ви психологически нужди отнема част от мистерията, която ви тласка към обятията на един човек (този, който ще ви нарани) и ви отблъсква от друг, който може да изглежда също толкова привлекателен за непредубедения наблюдател.

Премислете кои от белезите тровят взаимоотношенията ви и дали е възможно да се откъснете от модела си на токсично свързване. Повярвайте, че можете да започнете да се наслаждавате на здрави, щастливи и удовлетворяващи дълготрайни връзки и пристъпете смело към промяната.

Промяната винаги води до нещо по-добро, дори и да не го осъзнаваме на момента. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти